e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πατριαρχική χοροστασία στον ανακαινισμένο Ναό της Αναλήψεως Υψωμαθείων [χρονικό - photos]

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, που τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό των Υψωμαθείων. Πριν από τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό των εγκαινίων του προσφάτως ριζικά ανακαινισθέντος, με δαπάνη και μέριμνα του Μητροπολιτικού Δήμου της Πόλεως, περικαλλούς αυτού Ναού. 

Δελτίο ειδήσεων εκ της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων 13ης Ιουνίου 2024

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, την παρελθούσα Κυριακήν του Τυφλού, 9ην Ιουνίου, εχοροστάτησε εις τον Μητροπολιτικόν Ι. Ναόν του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, κατά την τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν, μετά το πέρας της οποίας παρηκολούθησε, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών εκ της πόλεως ημών, μεταξύ των οποίων και η κα Ευαγγελία Ρόγκα, Σύμβουλος Εκπαιδεύσεως, την επί τη λήξει του Σχολικού έτους, μουσικοχορευτικήν εκδήλωσιν των ολίγων μαθητών της Κοινοτικής Σχολής Πριγκήπου, την οποίαν συντόνισε και εδίδαξε η Εκπαιδευτικός κα Βαρβάρα Κερεμετσίδου. Ο Ποιμενάρχης μας, εις το τέλος της παιδικής εκδηλώσεως εξέφρασε τα πατρικά του αισθήματα με πολλήν συγκίνησιν. 

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς: Ο σύγχρονος μεγάλος δογματικός και διδάσκαλος της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η σερβική Ορθοδοξία έχει να επιδείξει μια σειρά μεγάλων αγίων, οι οποίοι λάμπρυναν την Εκκλησία του Αγίου Σάββα. Ένας από αυτούς υπήρξε ο νεοφανής άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, μια όντως μεγάλη ασκητική και πατερική μορφή του περασμένου αιώνα.

Της Αναλήψεως 2024 στο Σχοινούδι της Ίμβρου

Της Αναλήψεως σήμερα (13.6.2024) και όπως κάθε χρόνο το πανηγύρι γίνεται στο Σχοινούδι, στην Καμμένη Παναγία, στο Πέρα χωριό. Ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου μάς τίμησε με την παρουσία του.
        Οι πιστοί πρόσφεραν τα κουλμπάνια οι εθελοντές πρόσφεραν την βοήθεια τους όπως κάθε χρόνο για να γίνουν τα φαγητά κρέας και κουρκούτα.
        Όλα ήταν υπέροχα.
Κείμενο - φωτογραφίες: Ρωμέικος Γιαλός

Ζάκυνθος: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως [70 photos]


Πρωί Πέμπτης, 13ης Ιουνίου 2024, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό Θείας Αναλήψεως, στο κέντρο της πόλεως Ζακύνθου, τελέσθηκε Αρχιερατική Λειτουργία επί τη εορτή της του Κυρίου Αναλήψεως, προεστώτος του Ποιμενάρχου της νήσου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 

Αρχιεπίσκοπος Ελσίνκι Λέων: «Δεν υπάρχει ίχνος Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο Μόσχας»

Έχοντας πρόσφατα ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ο Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας Λέων απευθύνθηκε στη Γενική Συνέλευση της Εκκλησίας του. Συγκεκριμένα, σχολίασε τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου Μόσχας. Η ομιλία του βασίστηκε στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

Στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο 1ος Τόμος για τα 100χρονα της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας

Η ιστορία των κυθηραϊκής καταγωγής μεταναστών στην Αυστραλία συνιστά ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της συλλογικής ιστορίας του Ελληνισμού στους Αντίποδες. Σημαντικές πτυχές αυτού του κεφαλαίου αναδεικνύονται μέσα από το βιβλίο υπό τον τίτλο: «EKATO: Kytherian Association of Australia 1922-2022 – The First Fifty Years». Πρόκειται για τον πρώτο Τόμο επετειακής εκδόσεως της Κυθηραϊκής Αδελφότητος Αυστραλίας, η οποία το 2022 αξιώθηκε να εορτάσει 100 έτη από την ίδρυσή της.

Νέα οικονομική δικαίωση της Μητροπόλεως Σουηδίας - Metropolis of Sweden Financially Vindicated Again by Stockholm Court

Σουηδικό Δικαστήριο, με πρόσφατη απόφασή του, επεδίκασε στο Σουηδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Vision, την καταβολή επιπλέον χρηματικής αποζημιώσεως στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, μετά από την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς του πρώτου.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Θείας Αναλήψεως Υψωμαθείων [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως της Κοινότητος Υψωμαθείων, επί τη μεγάλη εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας παρασημοφόρησε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο

Το παράσημο του Τάγματος των Φιλοχρίστων, η ανωτέρα τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, απονεμήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο στον ομογενή επιχειρηματία και ευεργέτη από τη Μελβούρνη, κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

"Ανελήφθης εν δόξη Χριστέ ο Θεός". Θεολογικό σχόλιο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

       Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού μας Ιησού Χριστού αποτελεί έναν χαρμόσυνο εορτολογικό σταθμό μέσα στην όντως ευφρόσυνη αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας μας. Με αισθήματα αγαλλιάσεως οι ορθόδοξοι πιστοί κατακλύζουμε την ιερή αυτή ημέρα τους ναούς για να αναπέμψουμε ευχαριστήριες ωδές στο Σωτήρα και Λυτρωτή μας Κύριο και να υμνήσουμε την αγία Ανάληψή Του στους ουρανούς, εκεί από όπου καταδέχθηκε να κατέβει, προκειμένου να επιτελέσει το σωτήριο έργο του ανθρωπίνου γένους (Ιωάν. 3,13. Φιλιπ. 2,6-11). Υμνούμε την επάνοδό Του στο θείο θρόνο της άφατης μεγαλοσύνης Του, στα δεξιά του Θεού Πατέρα, προς τον Οποίο θα είναι εσαεί ο μεγάλος και αιώνιος μεσίτης μας (Α΄ Τιμ. 2,5).