e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Στην Ίμβρο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος με 80μελή όμιλο προσκυνητών

Στην ιστορική και μαρτυρική νήσο Ίμβρο, γενέτειρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, βρέθηκε κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής 80μελούς ομάδος προσκυνητών από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

«Ως σκιάς όναρ»: Παράσταση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή παρουσία Βαρθολομαίου

Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή είχε τη χαρά να παρουσιάσει στην Αίθουσα Τελετών του σχολείου, το μεσημέρι της 10ης Μαΐου 2024, το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ – Σαν ονείρου σκιά», σε συνεργασία με τη Στέγη Πολιτισμού και Κοινωνικής Συμπαράστασης Θεσσαλονίκης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», τη θεατρική ομάδα «ΕΛΕΟΣ» και το φωνητικό σύνολο «ΜΕΜΝηΑ».

Ο Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Την Θεολογική Σχολή της Χάλκης επισκέφθηκε την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10 Μαΐου 2024, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, συνοδευόμενος από δωδεκαμελή ομάδα οικογενών του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου της Ουκρανίας με Οικουμενικό Πατριάρχη

Με την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επικοινώνησε σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, το μεσημέρι, ο Εξοχ. Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Volodymyr Zelenskyy, προκειμένου να μεταφέρει τις θερμότερες ευχές του ιδίου και του Ουκρανικού λαού προς τον Παναγιώτατο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Πάσχα και να τον προσκαλέσει και προσωπικώς να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία. Η Διεθνής αυτή Συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την Ελβετική Συνομοσπονδία στη Λουκέρνη τον προσεχή Ιούνιο, και θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

Μπόχαλη Ζακύνθου: Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας την Ζωοδόχo Πηγή [video-photos]


Κατανυκτική και συνάμα μεγαλοπρεπής ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία την Χρυσοσπηγή της Μπόχαλης Ζακύνθου, σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου, 10η Μαΐου 2024, επί τη αναστασίμω εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. 

Η μία και μοναδική ευκαιρία


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

«Και τι ζητάω; Τι ζητάω;
Μια ευκαιρία, στον Παράδεισο να πάω» 
(Μαχαιρίτσας – Σαββόπουλος)

Καρκαναίικα Βανάτου: Εορτή Παρόδου Αγ. Νικολάου από τη Ζάκυνθο (1087)

Πρωί Παρασκευής της Διακαινησίμου, 10ης Μαΐου 2023, με χειμωνιάτικο καιρό, στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου των Καρκαναίων, στα Μετόχια του Βανάτου, μνημονεύοντας λειτουργικά - ευχαριστιακά το ευλογημένο πέρασμα του ιερού Λειψάνου του κοσμαγάπητου Αγίου των Μυρέων, Νικολάου του θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας στην πόλη Μπάρι της Ιταλίας, ιστορικό γεγονός, τοποθετούμενο το 1087. 
    Τον ιερουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε από το ψαλτήριο ο ιεροψάλτης κ. Δημήτριος Παπαδάτος, ενορίτης και γείτονας του εν λόγω Ναού.
    Για τον Άι Νικόλα, τον επονομαζόμενο στη Ζάκυνθο "Περαστό", ομίλησε δι' ολίγων ο Εφημέριος, έγινε Αρτοκλασία και ευχήθηκε καλή ανάρρωση της ιδιοκτήτριας του Ναού, κ. Γεωργίας χήρας Ιωάννη Καποδίστρια, η οποία νοσηλεύεται από χθες στο νοσοκομείο.

Ο Απόστολος Σίμων ο Κανανίτης ή Ζηλωτής

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣ, Θεολόγος – Καθηγητής

Οι Άγιοι Απόστολοι τυγχάνουν ιδιαίτερης τιμής από την Εκκλησία μας, διότι είχαν την υπέρτατη ευλογία από το Θεό να επιλεγούν και να γίνουν μαθητές του Χριστού. Να δουν και να ζήσουν τα θαύματά Του και να ακούσουν το κήρυγμα της σωτηρίας του κόσμου. Κι ακόμα διότι υπήρξαν οι πρώτοι συνεχιστές του έργου Του. Ένας από αυτούς ήταν και ο άγιος απόστολος Σίμων, ο επονομαζόμενος Καναναίος, ή Κανανίτης, ή Ζηλωτής. 

Βανάτο: Μαγιοστόλιστη η "Κολόννα" του Άι Νικόλα για την ανοιξιάτικη γιορτή του

 

Βανάτο Ζακύνθου, 10.5.2024. Στο πλαίσιο της σημερινής εορτής της τοπικής Εκκλησία της Ζακύνθου, κατά την οποία τιμάμε την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, στην διάρκεια του μακρού και ριψοκίνδυνου ταξιδιού από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας (1087), όπως κάθε χρόνο, σεβαστικοί γείτονες της Κολόννας (ήτοι: προσκυνηταριού) του Άι Νικόλα, εδώ στην Ενορία μας, στη θέση Λουρίδα του Βανάτου, έφτιαξαν το καθιερωμένο μαγιάτικο στεφάνι και στόλισαν με αυτό τον παλαιό σιδερένιο σταυρό τση Κολόννας. 

Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος: Ἡ ἐπαναφορά τοῦ θεσμοῦ τῶν διακονισσῶν εἰς τήν Ὀρθόδοξον ἱεραποστολήν

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Σύναξη 118 (2011) 25-41.  

Εἰσήγησις εἰς τήν Ἱεράν Σύνοδον τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας (Ὀκτώβριος 2009)

1. Εἰσαγωγή

Ἡ δογματικὴ διδασκαλία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μέ σαφήνειαν διατυπώνει ὅτι ἡ τελειότης τῆς  ἀνθρωπίνης φύσεως τοῦ Σεσαρκωμένου Λόγου τοῦ Θεοῦ ἀναφέρεται εἰς τό κοινὸν εἴδος τῶν δύο στοιχείων, ψυχῆς καὶ σώματος, τά ὁποῖα εἶναι  τά συστατικὰ τοῦ πρώτου χοϊκοῦ ἀνθρώπου μὲ τὴν εἰδοποιὸν διαφορὰν τῆς ἀπολύτου κατά φύσιν ἀναμαρτησίας διά τόν σαρκωθέντα Θεόν Λογόν. Τὸ φῦλον δὲν συνιστᾶ θεμελιῶδες στοιχεῖον τῆς ἀνθρωπίνης φύσεως καὶ ἀποτελεῖ «ἐπιφαινόμενον», στοιχεῖον  ἐξωτερικόν,  καὶ  ἄρα  δευτερογενὲς.