e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ν. Προκόπι Ευβοίας: Το δεξί Χέρι του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου τοποθετήθηκε στο σεπτό Σκήνωμά Του

Μας πληροφορεί ο π. Χερουβείμ Μεστούσης για μια κορυφαία ιστορική - εκκλησιαστική στιγμή, η οποία συνέβη απόψε, 27.5.2024, στο Νέο Προκόπι Ευβοίας:

Ν. Προκόπιο Ευβοίας: Εσπερινός - Θ. Λειτουργία - Λιτανεία Οσίου Ιωάννου Ρώσσου [photos]

Με εξέχουσα μεγαλοπρέπεια και πρωτοφανή πληθώρα συρρεόντων προσκυνητών, εορτάσθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα, 26 και 27 Μαΐου 2024, η μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου, επί έναν αιώνα, το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως ατίμητος θησαυρός και ιερά παρακαταθήκη φυλάσσεται και καταστολίζει, ευλογεί και προστατεύει την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Kωνσταντινούπολη

Στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κοινοτική Οργάνωση των Ελληνορθοδόξων κατά την ύστερη Οθωμανική περίοδο» και «Ιστορία της εκπαίδευσης των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης», που διδάσκονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική και προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από 24 έως 26 Μαΐου 2024.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Γεωργιανή Παροικία ΚΠόλεως - Εκδήλωση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Γεωργίας

Στις 26 Μαΐου 2024, Κυριακή του Παραλύτου, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τον Γεωργιανό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμανδρίτης του Πατριαρχικού Θρόνου π. Ηλίας Jinjolava και ο Πατριαρχικός Διάκονος π. Επιφάνιος. Στη Θεία Λειτουργία έψαλε η Χορωδία "Ενότητα", που ήρθε από την Γεωργία.

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας 2024 στην Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του μαρτυρικού Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι


Yulia Navalnaya, Widow Of Martyred Russian Human Rights Advocate Alexei Navalny, To Receive The 2024 Athenagoras Human Rights Award

With the blessings of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew and the approval of His Eminence Archbishop Elpidophoros of America, the Archons of the Ecumenical Patriarchate (AEP) is pleased to announce that the 2024 Athenagoras Human Rights Award will be presented to Yulia Navalnaya, the widow of martyred Russian hero Alexei Navalny and now herself the leader of the Russian opposition. The Award will be presented on Saturday, October 19, 2024 at the AEP’s annual Athenagoras Human Rights Award black-tie banquet at the New York Hilton Midtown Hotel in New York City.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών στους μαθητές των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024


 ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ 
ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2024

Πάσχα καί Λαμπρή

Μητροπολίτου Ναυπάκτου & Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Τό «Χριστός Ἀνέστη» εἶναι ὁ μεγαλύτερος καί θριαμβευτικότερος παιάνας μέσα στήν ἱστορία. Ἀναστήθηκε ὁ Χριστός καί ἔδωσε νέα προοπτική στόν ἄνθρωπο, τήν κτίση καί τήν ἱστορία. Ἔξω ἀπό τόν Ἀναστάντα Χριστό τά πάντα εἶναι σκοτεινά, θλιβερά, βασανιστικά. Ἐν τῷ Ἀναστάντι Χριστῷ ὅλα εἶναι φωτεινά, ἀναστάσιμα, χαρούμενα. Καί ἐμεῖς γευόμαστε μερικές ἀνταύγειες αὐτῆς τῆς μεγάλης ἑορτῆς. Περάσαμε ἀπό τήν Σαρακοστή, ἀπό τόν Σταυρό καί τά Πάθη τοῦ Χριστοῦ καί φθάσαμε στό ἔνδοξο Πάσχα, στήν λαμπροφόρο Ἀνάστασή Του. Γι᾿ αὐτό καί σήμερα θά σχολιάσουμε μερικές πλευρές τῆς ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ.

Χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου Αθηνών στο 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Η επίσημη έναρξη του 4ου Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξεκίνησε σήμερα, 27.5.2024 το πρωί, στη Στοά του Αττάλου στο κέντρο της Αθήνας, όπου χαιρετισμό απηύθυνε και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ως εξής: 

Ομιλία Βαρθολομαίου στο 4ο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου [gr-en]

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν τοῦ 4ου Διεθνοῦς Συνεδρίου τῶν Ἀρχόντων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μέ θέμα «Προστασία τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας, τῆς δημοκρατίας καί τῶν δικαιωμάτων τοῦ ἀνθρώπου» 

(Ἀθῆναι, 26 – 28 Μαΐου 2024)

Στοά Αττάλου: Επίσημη έναρξη Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Σήμερα, Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, το πρωί, στην Στοά του Αττάλου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου, με θέμα την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ν. Προκόπι Ευβοίας: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο [live]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, σε μήνυμά του για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως (27 Μαΐου – 3 Ιουνίου), σημειώνει ότι πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος «μας καλεί να γνωρίσουμε την ιστορία του Αυστραλιανού Έθνους, την κουλτούρα των Πρώτων Κατοίκων και τα κοινά μας επιτεύγματα, να έρθουμε πιο κοντά, να παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις και να επενδύσουμε σε όσα μας ενώνουν». «Πρόκειται για μία πρόκληση, η οποία συνάδει με τις χριστιανικές μας αξίες και με τις επιταγές του ιερού Ευαγγελίου», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έχουμε χρέος να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και αγάπη το πρόσωπο του πλησίον, δίχως διακρίσεις, να υπερασπιζόμαστε σταθερά το αγαθό και το δίκαιο, να ρίχνουμε τα τείχη των διαχωρισμών και των διχασμών και να χτίζουμε γέφυρες φιλίας και συναδέλφωσης». 


Επισυνάπτεται ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα: 

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος: Ο θαυματουργός πολύπαθος άνθρωπος του Θεού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Η εμφάνιση αγίων στην Εκκλησία μας σε κάθε εποχή είναι το μόνιμο θαύμα. Ουδέποτε υπήρξε εποχή στη δισχιλιόχρονη πορεία της Εκκλησίας μας που να μην έχει εμφανιστεί άγιος. Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και στους νεώτερους και σύγχρονους καιρούς αναδεικνύει ο Θεός αγίους για τη δόξα τη δική Του και τον αγιασμό και την αρωγή των πιστών. Ένας από τους νέους λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας είναι και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος.