e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Το στεφάνι στην "Κολόνα" του Άη Νικόλα


Κατά τη γιορτή του Αγίου Νικολάου του Περαστού (10 Μαΐου) δεν πανηγυρίζουν μονάχα οι ζακυνθινοί ναοί, οι επ' ονόματι του αγαπημένου αυτού Αγίου, αλλά και οι φερώνυμες "Κολόνες" (κοινώς, προσκυνητάρια). Τουλάχιστον αυτό συμβαίνει στο Μπανάτο. Η "Κολόνα", στη θέση Λουρίδα, όπου πάλαι ποτέ υπήρχε άλλος ναός του Άη Νικόλα, είχε και αυτή την τιμητική της: Φοράει ανοιξιάτικο - εορταστικό στεφάνι, κατά τη συνήθεια των περιοίκων, ως προσευχή για ό,τι της ψυχής ζητούμενο!

Τούτο αναθυμάται αυτές τις μέρες και ο λογοτέχνης Διονύσης Φλεμοτόμος στο βδομαδιάτικο χρονογράφημά του: "[...] Αλλά όποιος περάσει από τον δρόμο που οδηγεί από το Βανάτο στη Χώρα, θα δει, εκεί λίγο πριν την νέα Σχολική Μονάδα της περιοχής, στο δεξί του χέρι, πως ακόμα και το μικρό προσκυνητάρι, που είναι στημένο στην άκρη της ασφάλτου, ανάμνηση παλιότερης και μη ανακαινισμένης εκκλησίας, με την εικόνα μέσα του του Αγίου, έχει αυτήν την ημέρα ένα γιορταστικό στεφάνι. [...]" ("Ο καλοκαιρινός Άη Νικόλας", Εφημερίδα Ημέρα τση Ζάκυνθος, 8.5.2009).


Περισσότερα κι ενδιαφέροντα στοιχεία για την Κολόνα αυτή και το ιστορικό της, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: