e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Εσπερινές εικόνες ευλάβειας από τον ναό του Αγίου Χαραλάμπους πόλεως Ζακύνθου

  Απόψε, στο Ποτάμι  
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Μέσα σε εορταστικό και συνάμα κατανυκτικό κλίμα και υπό τις ευωδίες των παραδοσιακών τοπικών πανηγυριώτικων εδεσμάτων, εψάλη απόψε το εσπέρας ο πανηγυρικός Εσπερινός για την αυριανή μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, στον ομώνυμο ιστορικό ναό του στην πόλη της Ζακύνθου, στο Ποτάμι, μνημονεύοντας ταυτόχρονα την εκδίωξη της Πανούκλας από το νησί μας. Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ συμμετείχαν περί τους είκοσι κληρικούς, οι οποίοι όλοι, εκτός από την προσκύνηση του Αγίου, απέδωσαν τιμή και προς τον δραστήριο Εφημέριο της Ενορίας αυτής, Πρωτοπρεσβύτερο Χαράλαμπο Κυπριώτη, που άγει τα ονομαστήριά του

Ο ναός, περίλαμπρος και ανθοστόλιστος, δέχτηκε απόψε εκατοντάδες προσκυνητών, ενώ στο κέντρο του, κάτω από την παραδοσιακή "ουρανία" δέσποζε η αργυρόγλυπτη καθέδρα του Αγίου και το απότμημα του Τιμίου Λειψάνου Του. Το ψαλτήρι τίμησε δεόντως, αποδίδοντας ικανοποιητικά ορισμένα ψαλτικά μέλη κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, η καλλίφωνη Χορωδία του ιεροψάλτη Αντώνη Κλάδη

Τον θείο λόγο είχε αναλάβει να κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ο και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Ζακύνθου, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποδειγματική φυσιογνωμία του Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη. Μεταξύ πολλών άλλων υπογράμμισε τα ακόλουθα: "Ολόκληρο νέφος μαρτύρων -και ο άγιος Γέροντας Χαράλαμπος ειδικότερα- δεν κράτησαν κρυφό το Ευαγγέλιο. Θυσιάστηκαν όλοι, σημαιοφόροι του Χρέους, αγωνιζόμενοι να μεταλαμπαδεύσουν στον λαό το πνεύμα της αληθείας. Οι σημερινοί Χριστιανοί με τη σειρά μας χρειάζεται να γινόμαστε κι εμείς μάρτυρες του Σταυρωμένου Χριστού, ομολογητές της Ανάστασής Του. [...] Ο σημερινός κόσμος, έστω κι αν μας λιθοβολεί, έστω κι αν μας κατατάσσει στους αποσυναγώγους, έχει ανάγκη -κι ας μην το παραδέχεται- από ικανούς κι ένθερμους Αποστόλους Χριστού, για να του μεταγγίσουν το ζων ύδωρ".

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί η επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθως -καιρού επιτρέποντος- η πάνδημη Λιτάνευση της Εικόνας και του Λειψάνου του Αγίου ανά τις οδούς της περιοχής!

Ολόκληρο τον Εσπερινό σε βίντεο (1 ώρα και 30 λεπτά) δείτε ΕΔΩ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: