e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Οι εχθροί του Χριστού δεν έπαψαν ποτέ να κατατρέχουν τους γνήσιους και αληθινούς πιστούς

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 24ης Αυγούστου 2014
(Α΄ Κορ. θ΄, 2-12)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Καμία ιδεολογία ή φιλοσοφικό σύστημα δεν πολεμήθηκε ποτέ, όπως πολεμήθηκε η χριστιανική πίστη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της. Οι εχθροί του Χριστού, πάντα μοχθηροί και μανιώδεις, δεν έπαψαν ποτέ να κατατρέχουν τους γνήσιους και αληθινούς πιστούς.
          Τέτοιοι ήταν οι Ρωμαίοι άρχοντες, οι Εβραίοι τοπάρχες και θρησκευτικοί ηγέτες και οι παραπλανημένοι και αμαθείς λάτρεις των ειδώλων. Οι πιό επικίνδυνοι όμως ήταν οι ψευδοπιστοί και ψευδάδελφοι, οι Χριστιανοί δηλαδή μόνο στο όνομα.
          Αυτοί, καίτοι είχαν ακούσει την ευαγγελική γνήσια διδασκαλία, δεν έμειναν πιστοί και σταθεροί σ΄ αυτήν. Ο εγωισμός και η διαβολική πλάνη τούς έσπρωξε να θέλουν να φαίνονται ανώτεροι και γνησιότεροι από τους Αποστόλους. Είναι –σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο– οι κακοί και δόλιοι εργάτες. Και κατά τον Απόστολο Πέτρο: «κύματα άγρια βορβορώδους θαλάσσης», «νεφέλες άνυδρες», «δένδρα άκαρπα».
          Η μανία όλων αυτών κατά του Αποστόλου Παύλου και των μαθητών του είναι φοβερή. Διαδίδουν βρωμερές συκοφαντίες εναντίον του ότι δήθεν δεν θέλει να τρέφεται από τους πιστούς και δεν τους επιβαρύνει σκοπίμως, για να τους παρασύρει με το μέρος του ευκολότερα. Και, δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι οι ψευτιές και οι δόλοι βρίσκουν εύκολα τον στόχο τους.
          Ο άνθρωπος πάντοτε –από την φύση του– έχει την τάση να υιοθετεί ό,τι ψευδές και συκοφαντικό ακούει. Πολλοί επομένως κλονίστηκαν σοβαρά και ο ιερός Παύλος προσπαθεί να τους βοηθήσει και να τους στηρίξει. Τους τονίζει την αποστολική ιδιότητά του που οι συκοφάντες του αμφισβητούν. Τους θυμίζει ότι ο ίδιος τους δίδαξε την πίστη την αληθή και τους ενίσχυσε και διαρκώς τους ενισχύει στον δρόμο της σωτηρίας.
          Αυτό, άραγε, δεν είναι έργο Αποστόλου; Μέγας Απόστολος, λοιπόν, ο Παύλος! Πνευματικός κολοσσός και διδάσκαλος απαράμιλλος! Και όμως, πολλοί τον πολέμησαν. Όμως κάθε γνήσιος πιστός οφείλει να τον ακολουθεί και να τον εμπιστεύεται. Και προπάντων δεν πρέπει να λιγοψυχεί και να απελπίζεται από την κακία των ανθρώπων, αλλά να συνεχίζει το έργο του Κυρίου μας και του Παύλου με ταπείνωση και επιμονή. Και πολλές φορές αυτό το κάνει χωρίς να ζητά τα μέσα συντήρησής του από τους άλλους πιστούς (όπως έκανε και ο Παύλος) παρ' ότι το δικαιούται, όπως δικαιούται ο ποιμήν να τρέφεται από το γάλα των προβάτων του και ο γεωργός από τον καρπό των κτημάτων του.
          Αυτά ας έχομε, αγαπητοί, υπόψη μας και ας φροντίσουμε πάντοτε να μιμούμεθα το παράδειγμα των αγίων διδασκάλων και εργατών του Ευαγγελίου της Σωτηρίας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: