e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η σταυροαναστάσιμη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παναγούλα Μπανάτου

 Πρωί 14ης Σεπτεμβρίου 2014 
60 φωτο-αποτυπώσεις: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 


Μέσα σε κατανυκτικό λειτουργικό περιβάλλον, με τα παραδοσιακά στολίσματα από πληθώρα βασιλικών και τη συμμετοχή ικανού εκκλησιάσματος, εορτάσαμε σήμερα το πρωί, στον ναό της Παναγούλας Μπανάτου, την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, μια εορτή, η οποία, κατά τα εκκλησιαστικά θέσμια, φέρει τα ίσα της Μεγάλης Παρασκευής. Το πένθος της ημέρας όμως γίνεται ηπιότερο, επειδή σήμερα είναι Κυριακή - και κάθε Κυριακή βιώνουμε Ανάσταση Κυρίου. 

Μέσα σε αυτό το σταυροαναστάσιμο κλίμα, λοιπόν, ψάλαμε ομοθυμαδόν "Τον σταυρόν σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν σου ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν", λειτουργούντος του Εφημερίου μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια και διακονούντος του Διακόνου μας π. Δημητρίου Αποστολόπουλου, ενώ στο ιερό Βήμα συμπροσευχόταν ο συνταξιούχος συνενορίτης μας ιερέας Ιωάννης Ζαρκάδης

Στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
          "Αγαπητοί συνεορταστές, ο κόσμος μας, βιώνοντας την ακοσμία τής αποστασίας του από την ζωογόνο συνάφειά του με τον Ουρανό, ταλανίζεται συνήθως είτε από τον αδυσώπητο καύσωνα των παθών, είτε από τις αλλεπάλληλες νεροποντές και τις καταιγίδες των προβλημάτων του παρόντος βίου. Στην καθημερινή ζωή, όταν ενσκήψει καύσωνας ή βροχή, μάς είναι απαραίτητη μια ομπρέλα, η οποία θα μας προφυλάξει... Στην πνευματική ζωή, ομπρέλα μας -και μάλιστα ασφαλέστατη- είναι ο Σταυρός του Χριστού! Υπό την προστασία Του καταφεύγουμε πάντες οι κινδυνεύοντες και ασφαλιζόμαστε από κάθε εχθρική δύναμη, η οποία στρέφεται εναντίον μας. 
          Για να είμαστε ειλικρινέστεροι, ο Σταυρός -ως όπλο κατά του διαβόλου- έχει την χαρακτηριστική ιδιότητα να μάς θωρακίζει, όχι μόνον έναντι των κάθε είδους εξωτερικών επιδρομέων, αλλά συχνότερα και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό μας, που συνήθως ρέπει προς την πτώση, δίχως να υπολογίζει -αλίμονο- ότι εντέλει έτσι αυτοκαταστρέφεται και οδηγείται στο χάος της απώλειας. Ο Σταυρός όμως δεν παύει να ορθώνεται ανά πάσα στιγμή και ώρα μπροστά μας, ούτως ώστε μπορούμε άπαντες οι πτωχοί και πένητες πνευματικά, οι αυτοεξόριστοι από την θαλπωρή της πατρικής στοργής, να ρίξουμε βλέμμα ικεσίας και μετάνοιας προς την ευεργετική θεία δύναμή Του για ν' αντλήσουμε δύναμη, ασφάλεια, παρηγορία, αυτοπεποίθηση, νηφαλιότητα και κάθε συναίσθημα θεοπρεπές!
          Αγαπητοί μου, όπου και να σας βρίσκει το κακό (κατά την έκφραση του Νομπελίστα ποιητή μας), κλίνατε την ψυχούλα σας εκεί ακριβώς, όπου οικονομήθηκε η σωτηρία της ανθρωπότητας! Στρέψατε τα μάτια της ψυχής σας προς το σημείο, όπου συναντώνται το κάθετο και το οριζόντιο ξύλο του Σταυρού, εκεί δηλαδή, όπου παρέδωκε το πνεύμα ο Νυμφίος της Εκκλησίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρεύσει από εκεί ανακούφιση η καλλίστη, το έλεος το αδιάπτωτο! Έστω και αν κάποτε αμφισβητείτε την σχέση σας με τον Θεό ή άλλοτε δυσπιστείτε -ως σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες- κάντε το τούτο ως άσκηση πνευματική: Αφεθείτε, όπως είσθε, προς την θεία Χάρη του Σταυρού και κάποια στιγμή θα υπάρξει ανταπόκριση, η διασώζουσα! Μπορεί να κείτεσθε ήδη χάμω, αλλά η διάθεσή σας για κίνηση προς τα άνω ευαισθητοποιεί το πατρικό έλεος του Κυρίου. Η σκάλα τής ανόδου είναι ήδη προ οφθαλμών: Ο Σταυρός! Ας μην Τον αρνηθούμε!"  

          Πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος πραγματοποίησε τον Σαραντισμό, ήτοι τον πρώτο εκκλησιασμό της νεογέννητης κόρης της νέας οικογένειας του Ιωάννου και της Φωτεινής Αβούρη. Όλοι ευχήθηκαν "καλά βαφτίσια"!


Δεν υπάρχουν σχόλια: