e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Παράκληση προς την Παναγία τη Βλαχέραινα, για την Ενότητα των συνΕλλήνων, απόψε στο Μπανάτο

Εσπέρας 2ας Ιουλίου 2015 
Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 
Πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό η καθιερωμένη υπαίθρια Παράκληση προς την Παναγία, στον αύλειο χώρο του ναϋδρίου της Βλαχέραινας, στον πάλαι ποτέ χώρο αρχαίας Μονής, στο κέντρο του Μπανάτου, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής των καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν Κωνσταντινουπόλει Ναό των Βλαχερνών. 

Ευάριθμοι ενορίτες και προσκυνητές από άλλες περιοχές έφθασαν ώς εμάς για να καταθέσουν δεητικές προσευχές στην μόνη Ελπίδα του Κόσμου, μάλιστα δε σε αυτή την δύσκολη καμπή της πατρίδας μας. 

Στο τέλος έγινε και Αρτοκλασία, ο δε Εφημέριος π. Παναγιώτης απηύθυνε λόγο ενωτικό προς τους εκκλησιασθέντες, δεδομένου ότι εσχάτως η περιρρέουσα πολιτικο-οικονομική κατάσταση μεταξύ των συνΕλλήνων υποθάλπει τον διχασμό και την πόλωση των ιδεών. Μεταξύ άλλων ο π. Παναγιώτης τόνισε εμφατικά: 

"Η Θεοτόκος, που τιμάμε υπερβαλλόντως κατ' αυτό το εορταστικό-λατρευτικό διήμερο στην Ενορία μας και αλλαχού, ως δοχείο της θείας Χάριτος, έφερε στον κόσμο μας Εκείνον, ο Οποίος, κατά τη νύκτα της σύλληψής Του στον κήπο της Γεθσημανή, παρακάλεσε τον Ουράνιο Πατέρα Του, ίνα πάντες έν ώσι. Χάριν της ζωοποιητικής Ενότητος των πάντων, λοιπόν, σαρκώθηκε ο ίδιος ο Θείος Λόγος και οδηγήθηκε αυτοθέλητα στην Θυσία. 


Εμείς όμως τι κάνουμε;;; Γιατί αφήνουμε την Διχόνοια να μας καταλύει διαπροσωπικά και εθνικά;;; Η πατρίδα μας -κατά κοινή παραδοχή- βρίσκεται ήδη στην δυσκολότερη φάση της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Κι επειδή ο Έλληνας -δυστυχώς- ρέπει παλαιόθεν προς την Διχόνοια, ας ενωτισθούμε προσεκτικά ολοένα τον ειρηνοποιό λόγο Διονυσίου του Σολωμού (του ασκητή της Ποίησής μας), ο οποίος, στον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, συμβουλεύει τους τοτινούς αλλά και τους διαχρονικούς συμπατριώτες μας: 


Η Διχόνοια που βαστάει 
ένα σκήπτρο η δολερή 
καθενός χαμογελάει, 
πάρ’ το, λέγοντας, και συ. 

Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει 
έχει αλήθεια ωραία θωριά 
μην το πιάστε, γιατί ρίχνει 
εισέ δάκρυα θλιβερά. 

(...) 

Μην ειπούν στο στοχασμό τους 
τα ξένα έθνη αληθινά: 
Εάν μισούνται ανάμεσό τους 
δεν τους πρέπει ελευθεριά.

Μετά την Απόλυση υπήρξαν για όλους τους παρευρισκόμενους πλούσια κεράσματα, τα οποία με πολλή αγάπη ετοίμασαν διάφορες ενορίτισσες, κυρίως δε η Οικογένεια της κ. Στέλλας Στραβοπόδη, υπεύθυνης για το συγκεκριμένο ενοριακό παρεκκλήσιό μας! Κάμποσοι παρέμειναν έως αργά στον Κήπο της Βλαχέραινας συζητώντας και απολαμβάνοντας την δροσιά της νύχτας με πανσέληνο, που ερχόταν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: