e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Σωτηριώδη γεγονότα και θαύματα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Α’ ΛΟΥΚΑ
27ης Σεπτεμβρίου 2015
(Λουκ. ε’ 1-11)
Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Αφόρητους κόπους και μόχθους κατέβαλαν ο Πέτρος και ο Ανδρέας στην θάλασσα της Τιβεριάδος, αλλά τα δίχτυα τους τα ανέσυραν άδεια και τα ψάρια είχαν οριστικά χαθεί. Ο Κύριος όμως, ο οποίος δίδασκε τα πλήθη στο μέρος εκείνο, τους παρότρυνε να ξανοιχτούν στην θάλασσα και να ρίξουν τα δίχτυα τους ξανά, υποσχόμενος άφθονη αλιεία. Ο Πέτρος, ανθρωπίνως και λογικώς σκεπτόμενος, αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, όμως τελικά υποχώρησε απρόθυμα.

Και το μέγα θαύμα έγινε! Ήταν τόση η ποσότητα των ψαριών που αλιεύθηκαν, ώστε τα δίχτυα δεν άντεχαν να τα σηκώσουν και κινδύνευαν να καταστραφούν, αλλά και τα αλιευτικά πλοιάρια να βυθιστούν. Ο Κύριος, βλέποντας το δέος που κατέλαβε τον Πέτρο και τους συντρόφους του, τους έδωσε θάρρος και τους είπε κάτι τόσο συγκλονιστικό και βαρυσήμαντο που σημάδεψε έκτοτε την ιστορία του κόσμου. Τους είπε ότι θα γίνουν «αλιείς ανθρώπων». Άλλοι τότε εγκατέλειψαν τα πάντα και τον ακολούθησαν, γιατί ένοιωσαν τον θείο Λόγο βαθιά στην καρδιά τους!

Το μέγα αυτό θαύμα δεν ήταν το μοναδικό. Όλη η αγία επίγεια ζωή του Ιησού, αλλά και η μετέπειτα των Αποστόλων και των Αγίων έως σήμερα και έως τη συντέλεια του κόσμου είναι και θα είναι γεμάτη από σωτηριώδη γεγονότα και θαύματα. Ο Θεός όλα τα καθοδηγεί και για όλα προνοεί. Είναι ο ίδιος «χθες και σήμερα και εις τους αιώνας», θέλοντας όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να έλθουν στην επίγνωση της Αλήθειας. 

Ανεξάντλητη θα είναι πάντα η σοφία, η δύναμη και η αγάπη Του. Τέλεια η προστασία που μας παρέχει για κάθε είδους κίνδυνο ψυχικό και σωματικό! Οι επεμβάσεις Του θαυμαστές και απροσδόκητες. Επιλύει τα σοβαρά προβλήματα, κατατροπώνει τις συκοφαντίες και τις διαβολές, ειρηνεύει τις οικογενειακές και κοινωνικές διενέξεις, δικαιώνει τους αδύναμους και τους φτωχούς, ταπεινώνει τους αλαζόνες και ισχυρούς, αποτρέπει τις φοβερές καταστροφές. 

Χρειάζεται, λοιπόν, όλοι καθημερινά να βιώνουμε αυτή την άπειρη Χάρη και ευεργετική δύναμη του Θεού και ποτέ να μην πάψουμε να Τον κρατάμε ως πολυτιμότατο θησαυρό στις καρδιές μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: