e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Η εν Ιορδάνη απαρχή του Μυστηρίου του Βαπτίσματος

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ
3ης Ιανουαρίου 2016
(Μάρκ. α΄ 1-8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Κολοσσιαία πνευματική φυσιογνωμία υπήρξε ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Απετέλεσε την γέφυρα, που ένωσε τον Μωσαϊκό Νόμο των παλαιοδιαθηκικών χρόνων με τον Νέο Νόμο, που έδωσε στην ανθρωπότητα η Χάρις του Σαρκωθέντος Χριστού. Η κορυφαία προσωπικότητά του και το υψηλό έργο του προαναγγέλθηκαν αιώνες πριν από τους Προφήτες, επαινέθηκαν μάλιστα από τον ίδιο τον Χριστό!

Άρχισε το μέγιστο κηρυκτικό έργο του σε μιαν άγονη και άνυδρη έρημο της Ιουδαίας. Ντυμένος και διατρεφόμενος με άκρα λιτότητα και απλότητα –παράδειγμα προς μίμησιν για όλους εμάς σήμερα– υπήρξε πλούσιος σε αρετές, ταπείνωση και αφοσίωση στον Θεό.

Γύρω του ακούγονταν οι βρυχηθμοί των άγριων ζώων, που αποτελούν και συμβολισμό της άγριας και αμαρτωλής κατάστασης, της άκρως πτωτικής που βρισκόταν τότε η ανθρωπότητα. Τα κηρύγματά του για μετάνοια υπήρξαν φλογερά και ανυποχώρητα. Η έλευση του Μεσσία –έλεγε– είναι γεγονός, η παρουσία Του ανάμεσα στους ανθρώπους θέμα λίγου μόνο χρόνου. Σε λίγο όλοι θα τον δουν και θα θαυμάσουν τα συγκλονιστικά λόγια και έργα Του. Γι’ αυτό οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφοσιωμένοι σε έργα αγάπης, φιλανθρωπίας, δικαιοσύνης, διότι τότε μόνο θα είναι πρόσφορες οι καρδιές τους να δεχτούν το μήνυμα του Σωτήρα Χριστού και να κερδίσουν την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Μεσσίας θα βαπτίσει «ἐν πνεύματι Ἁγίῳ», σε αντίθεση με εμένα –λέει ο Ιωάννης– που βαπτίζω σε νερό γήινο.

Έτσι τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, το οποίο εισάγει τον πιστό στην Εκκλησία και του διοχετεύει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει σωτηρία, διότι μόνο με αυτό δίδεται άφεση όλων των αμαρτιών και απαλλαγή από την ενοχή τού προπατορικού αμαρτήματος. Πεθαίνει ο παλαιός άνθρωπος και ανασταίνεται ο νέος, ο αναγεννημένος άνθρωπος του Θεού. Μειώνεται η τάση προς την αμαρτία και γίνεται ο άνθρωπος πολίτης της Βασιλείας του Θεού, στην οποία όλοι οφείλουμε να αγωνιζόμαστε να εισέλθουμε, για να γίνουμε «κατά χάριν» θεοί. Ας ευχηθούμε να κερδίσουμε το φωτοστέφανο τούτο της θείας Δόξας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: