e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος για τους απόντες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου: "Αφήστε τους άλλους τέσσερις να ψάχνονται..." [συνέντευξη]




Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος παραχώρησε (μεσημέρι 21ης Ιουνίου 2016, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου) 7λεπτη συνέντευξη στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, για το ηλεκτρονικό περιοδικό Νυχθημερόν (www.nyxthimeron.com), όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην εν Κρήτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας. 

Ο πεπειραμένος Ιεράρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύγκληση της Συνόδου και την ήδη διαπιστούμενη εν Αγίω Πνεύματι συναντίληψη των παρισταμένων Δέκα Πατέρων, ενώ για τους τέσσερις Απόντες είπε χαρακτηριστικά: "Αφήστε τους αλλους τέσσερις να ψάχνονται...", αρνούμενος να τους κατονομάσει, όπως και τις αιτίες της απουσίας τους. Θύμισε όμως, με νόημα, ότι από το 1872 ήδη, η Ορθοδοξία έχει καταδικάσει εν Συνόδω τον Εθνοφυλετισμό. Υπεραμύνθηκε πάντως της πρωτοχριστιανικής παραδοχής: "Η γνώμη των πλειόνων κρατείτω"

Ως προς τι θα πρότεινε ο ίδιος, εάν συμμετείχε στη Σύνοδο, είπε ότι χρειάζεται να εκφρασθεί και εφαρμοσθεί η Αγάπη προς κάθε αναξιοπαθούντα των καιρών μας, επαναλαμβάνοντας χωρία από την Παραβολή της Μελλούσης Κρίσεως.


Δεν υπάρχουν σχόλια: