e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Εορτασμός νεοφανών Οσίων στη Μητρόπολη Σουηδίας


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τίμησε η Ι. Μητρόπολη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας τη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής και τον πρώτο από κοινού εορτασμό των τριών νεοανακηρυχθέντων Οσίων νέων Ασκητών, Παϊσίου του Αγιορείτου, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και Ιακώβου του εν Ευβοία, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης, κατά την τέλεση κατανυκτικής Αγρυπνίας, την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018.

Το βράδυ της Παρασκευής, 2 Φεβρουαρίου 2018, ετελέσθησαν οι ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας  κ. Κλεόπα, με την συμμετοχή των Παν. Αρχιμανδριτών κ. Σωσίπατρου Στεφανούδη, εφημερίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου, εφημερίου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, και του εξ Ελλάδος προσκεκλημένου, κ. Δαμασκηνού Μούρτζη, κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Στον Ιερό Ναό φιλοτεχνήθηκε και παραδόθηκε από το αγιογραφικό εργαστήριο του κ. Μιχαήλ Ανδρούτσου, εξ Ιωαννίνων, η ιερή εικόνα των τριών Οσίων νέων Ασκητών.

Η πρωτοβουλία και η έμπνευση για την ιστόρηση της εικόνας ανήκε στον Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα, ο οποίος είχε την χαρά και την ιδιαίτερη ευλογία να έχει πνευματικό του, τον λίαν προσφάτως ανακηρυχθέντα Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε εξαίσια η χορωδία του Καθεδρικού Ναού, υπό την χοραρχία του Μουσικολ. κ. Δημητρίου Καλπακίδη, πρωτοψάλτη του ως άνω ναού.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, ο οποίος αναφέρθηκε στους βίους και τη διδασκαλία των τριών τιμωμένων Αγίων, καθώς και στα τρία κοινά χαρίσματά τους, της αγάπης, της ταπεινώσεως και της πνευματικής διακρίσεως. Διαβίβασε τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ευχαρίστησε τους πατέρες, που τον πλαισίωσαν και λειτούργησαν, τους εγγύς και τους μακράν, τους ιεροψάλτες για την άψογη ερμηνεία των ύμνων της Υπαπαντής και των νεοφανών Αγίων, καθώς και τους δωρητές της εικόνας των Αγίων που ετέθη σε μόνιμη προσκύνηση εντός του Καθεδρικού Ναού, τον αγιογράφο κ. Μιχαήλ Ανδρούτσο που έδωσε το παρών, συνοδευόμενος από τον ξυλογλύπτη εξ Ιωαννίνων κ. Χρήστο Πέτσιο.

Ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε τα δέοντα στο πολυπληθές εκκλησίασμα, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Ι Μητροπόλεως, είχε την χαρά να γευτεί την πνευματική και λατρευτική και μυστηριακή αναζωογόνηση, μέσω της τελέσεως της προαναφερθείσης κατανυκτικής αγρυπνίας, με την ευκαιρία της εισόδου μας στην περίοδο του Τριωδίου.

Ακολούθησε δείπνο, στις εγκαταστάσεις του Καθεδρικού Ναού, προσφορά του κ. Άγγελου Εξαδάκτυλου, στο οποίο παρεκάθισαν ο Ποιμενάρχης με τους κληρικούς, μέλη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού, οι κ.κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος και Χρήστος Πέτσιος και μέλη της ενορίας.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του κ. Νικόλαου Κίτσιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: