e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Ημερίδα για το "2017-2018 έτος Τουρισμού Ελλάδας - Ρωσίας", στη Βουλή των Ελλήνων


Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, τις προηγούμενες ημέρες Ημερίδα στην Κεντρική Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων με θέμα: «2017-2018 ΕΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ». 

     Στην Ημερίδα συμμετείχαν Βουλευτές των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών των δύο Χωρών, ο Σεβ. Μητροπολίτης  Δωδώνης κ. Χρυσόστομος  με την ιδιότητα του ως Εκπροσώπου του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και Προέδρου της  Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενος υπό του Αρχιμ. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, Γραμματέως του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, Υπουργοί, Περιφερειάρχες, Διπλωμάτες και Εκπρόσωποι Θεσμικά εμπλεκόμενων  Τουριστικών Φορέων. 

Στην Ημερίδα ο Μητροπολίτης Δωδώνης μετέφερε αρχικά τις Ευχές και Ευλογίες του  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και στη συνέχεια στην Εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του Συνοδικού Γραφείου  με έμφαση τις δράσεις προβολής και συνεργασίας στις προσκυνηματικές περιηγήσεις μεταξύ των χωρών Ελλάδος και Ρωσίας. Στην Ημερίδα  εξετάσθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τουριστικό τομέα αναδείχθηκαν για το έτος  2017-2018 ως  έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εργασίες της Ημερίδας διεξήχθησαν  με πρωτοβουλία της Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κ. Χαράς Καφαντάρη. Σύντομοι  χαιρετισμοί στην Ημερίδα έγινα από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας κ. Αναστάσιο Κουράκη, τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα ως εκπρόσωπο της Υπουργού Τουρισμού και τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Eλλάδα κ. Αndrey Maslov.

Η Ημερίδα εκτυλίχθηκε με εισηγήσεις και συζήτηση γύρω από τις τρεις θεματικές ενότητες, 1) 365 Ημέρες - Τουρισμός πολλαπλών επιλογών, 2) Θεματικός Τουρισμός: Το παράδειγμα του Προσκυνηματικού Τουρισμού και 3) Βιώσιμος Τουρισμός: Ο ρόλος των Περιφερειών στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διάστασης. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της ελληνορωσικής συνεργασίας στον Τουριστικό τομέα και αναδείχθηκαν συμπερασματικά:

· Η ενίσχυση της δυναμικής ανταλλαγών για το επόμενο διάστημα. · Η εμβάθυνση και επέκταση σε νέα τουριστικά προϊόντα, που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη των πεδίων περιπατητικού, αθλητικού, ιαματικού, συνεδριακού, γαστρονομικού, αρχαίου και σύγχρονου πολιτισμικού τουρισμού, καθώς και τουρισμού περιπέτειας, πόλεων κ.ά.· Η  άριστη και αξιοθαύμαστη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος διά του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής   στην υποστήριξη του Προσκυνηματικού τουρισμού υπό ένα πιο διευρυμένο πρίσμα, που θα συνδυάζει περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξη του πολιτισμικού πλαισίου· Η αποδοτικότερη συνεργασία με σκοπό το «άνοιγμα» των αγορών των χωρών μας· Η ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών επί τη βάσει φιλικής περιβαλλοντικής διαχείρισης · Το ισχυρό υπόβαθρο που μπορεί να παρέχει η ναυτιλιακή συνεργασία · Η ενίσχυση της προσπάθειας για γνωριμία με τη φυσιογνωμία των διαφορετικών χρονικά πολιτισμικών περιόδων της χώρας· Η ανάδειξη βιοτόπων με σπάνια χλωρίδα και πανίδα στο πλαίσιο του αγροτουρισμού· Η υποστήριξη της πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές περιοχές · Η εντατική ανταλλαγή στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό πεδίο προς ευαισθητοποίηση των πολιτών των δύο χωρών επί θεμάτων ανάδειξης και διάχυσης της πολιτισμικής κληρονομιάς. 

Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη σταθερή αύξηση του ποσοστού Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, που επιβεβαιώνεται από αριθμητικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και καταδεικνύει την ανοδική πορεία στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του ασφαλούς περιβάλλοντος που παρέχεται στον ελλαδικό χώρο. Οι αριθμοί έρχονται να ενισχύσουν την μεγάλη συμβολή του Τουρισμού στην εθνική οικονομία – ”σήμερα μπορούμε να πάμε στα 32 και 33 εκατομμύρια τουρίστες και με αρκετά μεγαλύτερο συνάλλαγμα” είπε ο κ. Βούτσης φέροντας ως μέτρο σύγκρισης τα 14,5 εκατομμύρια το έτος, κατά την αρχή της κρίσης. 

Οι Ρώσοι τουρίστες ήταν πέρυσι 856.000, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας κ. Pavel Fedyae και συμπλήρωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες 300.000 έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα. 

«Στόχος  να ξεπεράσουμε τους 1.000.000 Ρώσους τουρίστες το νέο έτος και να δεχόμαστε 365 ημέρες τον χρόνο τους Ρώσους φίλους». 

Τέλος τονίστηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη  ότι:  «... Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και προσφέρει ολοκληρωμένες τουριστικές προτάσεις προσαρμοσμένες στα μέτρα του κάθε ενδιαφερόμενου καλύπτοντας τις ανάγκες του.  Εδώ έρχεται να προστεθεί ο ιδιαίτερος ρόλος που παίζει ο "Προσκυνηματικός Τουρισμός", που προτιμούν αρκετοί Ρωσοι όσον αφορά την Ελλάδα- είτε αμιγώς είτε συνδυαστικά. Και σε αυτό έχει παίξει σπουδαίο ρόλο η Εκκλησία της Ελλάδος... Είναι εξαιρετικά σημαντική, πράγματι, η πρωτοβουλία που έχει το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησία  της Ελλάδος από πολλών ετών για να οργανώσει νομικό και πρακτικό επίπεδο το θέμα το οποίο προβάλλεται σήμερα ως Προσκυνηματικός, Τουρισμός, ενώ με πληρότητα και πολλά παραδείγματα περιέγραψε ποιο είναι το ιδιαίτερο βάρος, πέραν του προφανώς οικονομικού, του Προσκυνηματικού Τουρισμού. Εύλογα, λοιπόν, αποδίδουμε τα εύσημα στην Εκκλησία της Ελλάδος  και  στην Υπηρεσία και Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεω, καθώς και  στον  Σεβασμιώτατο  Πρόεδρο της Επιτροπής Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και τον ικανότατο  και αεικίνητο Γραμματέα  αυτού Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, που έχουν τη μέριμνα και τις πρωτοβουλίες στον νευραλγικό  αυτό τομέα». 

Πριν την Ημερίδα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης δέχτηκε στο γραφείο του την 5μελή ρωσική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ρωσίας-Ελλάδας κ. PAVEL FEDYAEV, τον Αν. Πρόεδρο της Επιτροπής για την Κοινωνία των Πολιτών και τις Θρησκευτικές Οργανώσεις της Κρατικής Δούμα Κ. IVAN KONSTANTINOVICH SUKHAREV, τον κ. MAXIM ANATOLIEVICH IVANOV, μέλος της ίδιας επιτροπής, και την κ. ANNA LEONIDOVNA KUCHEREVSKAYA, εμπειρογνώμονα της Ρωσικής  Δούμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: