e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Νικητές και τροπαιούχοι

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Βαΐων 
21 Απριλίου 2019
(Ιωαν. ιβ΄ 1-18 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Συγκινητική είναι η πράξη της Μαρίας, αδελφής του Λαζάρου, η οποία άλειψε με μύρο τα πόδια του Κυρίου. Εξίσου αξιόλογη και θεσπέσια είναι και η διακονία της αδελφής της, της Μάρθας. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ευσέβεια και την βαθιά ευγνωμοσύνη των δύο γυναικών προς τον Κύριο, ο οποίος ανέστησε τον αγαπημένο αδελφό τους τον Λάζαρο, προβάλλει στην σημερινή περικοπή η δολιότητα και το μίσος του μοχθηρού Ιούδα, ο οποίος, παρότι κλέφτης σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, παρίστανε τον φιλάνθρωπο και επέκρινε ως σπατάλη κάθε τιμή προς το πρόσωπο του Θεανθρώπου. Έτσι, το μίσος και ο φθόνος του προς τον Κύριο, επεκτάθηκε και στις μαθήτριές Του.

Όμως ο Κύριος αποστόμωσε τον Ιούδα, λέγοντας ότι πάντοτε θα υπάρχουν φτωχοί, ώστε να τους ευεργετούμε αν πραγματικά είμαστε αληθινοί Χριστιανοί. Όμως ο Ιησούς Χριστός δεν θα είναι πάντα σωματικά παρών ανάμεσα στους ανθρώπους, διότι το εκούσιο πάθος πλησίαζε και εντός ολίγου θα παραδιδόταν στα χέρια των ανόμων για να σταυρωθεί.

Η ενθουσιώδης υποδοχή του Κυρίου που ακολούθησε την είσοδό Του, επί πώλου όνου, στα Ιεροσόλυμα, δείχνει τον στιγμιαίο ενθουσιασμό και την επιδερμικότητα στις εκδηλώσεις των ανθρώπων. Πολλοί εξ αυτών, που ενθουσιώδεις Τον ζητωκραύγαζαν, στρώνοντας χαλιά πολύτιμα για να πατήσει το ζώο που Τον μετέφερε και κουνώντας φοινικόκλαδα για να Τον τιμήσουν ως επίγειο βασιλιά, αργότερα θα φώναζαν με πάθος και μίσος «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν». Και όσοι δεν θα φώναζαν εναντίον Του, δεν θα κινηθούν καθόλου να τον υπερασπιστούν, αλλά θα κρυφτούν φοβισμένοι, προσπαθώντας να διασώσουν τις ζωές τους, αρνούμενοι ότι Τον γνωρίζουν.

Όμως ο Κύριος μπαίνει στα Ιεροσόλυμα «πραΰς και σώζων», δηλαδή πράος, ειρηνικός, γεμάτος υπομονή, καλοσύνη και συγχωρητικότητα. Άλλωστε, η πραότητα χαρακτήριζε ολόκληρη την επίγεια ζωή Του, τόσο προς τους φίλους όσο και προς τους πολεμίους Του. Ήρεμος υπήρξε και απέναντι στον προδότη Ιούδα. Δεν τον επέπληξε, αλλά του μίλησε με γλυκύτητα και καλοσύνη. Το ίδιο έκανε και προς τους ασεβείς δικαστές και βασανιστές Του, παρότι τους απαντούσε πάντα με ευθύτητα και θάρρος.

Ας παραδειγματιστούμε κι εμείς από την δύναμη και την πραότητα του Κυρίου, διότι αυτές οι αρετές θα μας βγάλουν νικητές και τροπαιούχους από την πάλη μας με το Κακό, κατά την διάρκεια του επίγειου βίου μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: