e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Νομική αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ


«Ιστορικής σημασίας τυγχάνει η νομική αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ που παραλαμβάνετε σήμερα». Με αυτούς τους λόγους ο Εξοχ. Κυβερνήτης κ. Jacques Essissongo, Γενικός Διευθυντής Διοίκησης της Επικρατείας του Κονγκό παρέδωσε στον Σεβ. Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονα, Πρόεδρο του ως άνω Εθνικού Συμβουλίου την 10η Ιανουαρίου 2020 την νομική αναγνώριση του προαναφερθέντος οργανισμού.

«Με δοξολογικά αισθήματα προς τον Τριαδικό Θεό παραλαμβάνουμε σήμερα την επίσημη νομική αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών της Δημοκρατίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ, την πρώτη από της συστάσεώς του το 1970, η οποία συμπίπτει με την επέτειο συμπληρώσεως 50 χρόνων εθιμικής υπάρξεως κατά το τρέχον έτος», ανέφερε ο Σεβ. Πρόεδρος.

«Είμαστε ευτυχείς για αυτήν την νομική αναγνώριση και κατοχύρωση, της οποίας οι σχετικές διαδικασίες ξεκίνησαν και ολοκληρώθησαν κατά την περίοδο της Προεδρίας του ΕΣΧΕΚ από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την ελαχιστότητά μας. Χαιρόμαστε, διότι στην ιστορία του Εθνικού Συμβουλίου θα καταγραφεί τούτη η σημαντική συμβολή της τοπικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως και η εκ βάθρων ανακαίνιση της Έδρας του, τα εγκαίνια της οποίας θα τελεσθούν επισήμως την 11η Ιανουαρίου 2020. Ευχαριστούμε εγκαρδίως και οφειλετικώς τις Αρχές της χώρας μας, διότι πάντοτε ανταποκρίνονται ολοπροθύμως σε κάθε αίτημά μας, το οποίο προσβλέπει μόνον στην ενότητα και την πρόοδο των συμπατριωτών μας Κονγκολέζων…

… Σε λίγες ημέρες θα παραδώσουμε την Προεδρία του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. στην Ρ/Καθολική Εκκλησία χαίροντες ταπεινώς, διότι, Χάριτι Θεού, καταφέραμε εντός μίας διετίας να συντάξουμε και να επικυρώσουμε νέο Καταστατικό και νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, να επιτύχουμε την από ετών πολυπόθητη επίσημη νομική αναγνώριση, να ανακαινίσουμε ολοκληρωτικώς την Έδρα δαπάναις του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ, αφού ετέθη τάξη στην οικονομική διαχείριση, να ιδρύσουμε νέες υπηρεσίες, όπως η Οικονομική, η Επιτροπή Ελέγχου, η Οργανωτική Επιτροπή, να επαναθέσουμε τα τοπικά παραρτήματα του Συμβουλίου ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχό του….

Πλέον, το Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. μπορεί να θέσει νέους και υψηλότερους στόχους, όπως είναι η αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην τοπική κοινωνία και τα δικαιώματά της, η αντιμετώπιση του φόβου και του κοινωνικού ρατσισμού έναντι των φορέων του HIV, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, η εν γένει αντιμετώπιση των κοινωνικών προκαταλήψεων υπό το πρίσμα των χριστιανικών αρχών και αξιών κ.ά».

Κατά την συνάντηση ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της εκ μέρους του κράτους νομικής αναγνωρίσεως διαφόρων προσωποπαγών κινήσεων θρησκευτικής φύσεως (σέκτες), οι οποίες καπηλεύονται τους τίτλους των επισήμων Χριστιανικών Εκκλησιών της χώρας (Ρ/Καθολική, Ορθόδοξη, Ευαγγελική κτο) με ύποπτα κίνητρα, προς άγραν οπαδών.

Ο κ. Κυβερνήτης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη για την άκρως ενδιαφέρουσα, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση περί της δράσεως του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών και του προβλήματος των σεκτών και τον διαβεβαίωσε για την συνεργασία του κράτους.

Ακολούθως, ο Επίσκοπος μετέβη στη Έδρα του Ε.Σ.Χ.Ε.Κ. για να ελέγξει τις τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει των επικειμένων εγκαινίων αυτής.










Δεν υπάρχουν σχόλια: