e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ανεόρταστη η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου εν Βανάτω της Ζακύνθου


Μελαγχολικά μόνος και άδειος ο Ναός της Φανερωμένης μας σήμερα, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 25η Μαρτίου 2020, εδώ στην Ενορία Μπανάτου εν Ζακύνθω. Δεν τελέστηκε θεία Λειτουργία, δεδομένου ότι είναι πάντα σε ισχύ η σχετική απαγόρευση από το Κράτος, την Εκκλησία της Ελλάδος και τη Μητρόπολη Ζακύνθου, απαγόρευση που περιλαμβάνεται στα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου εχθρού της ανθρωπότητας, του Covid-19.

Παρότι δεν τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ο Ναός μας ήταν ανοικτός (από τις 9.30 έως τις 11.30 το πρωί) για όσους ήθελαν να προσκυνήσουν το Εικόνισμα του Ευαγγελισμού και τον Τίμιο Σταυρό, υψωμένο στο κέντρο! Καντηλάκια και θυμίαμα ήταν αναμμένα, ταπεινή αναφορά όλων μας προς την  Μητέρα της Ζωής, η Οποία σήμερα δέχτηκε το Μήνυμα του Ουρανού για την Σάρκωση του Θείου Λόγου!


Τέσσερις μόνο ψυχές έφθασαν έως τον Ναό (για "ατομική προσευχή", όπως αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου), ανάβοντας τα δεητικά κεράκια της ικεσίας τους προς την Κυρά Φανερωμένη, καταθέτοντας και στον Εφημέριο την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι και πώς θα πορευθούμε ως κοινωνία δι' αυτής της πανανθρώπινης δοκιμασίας εκ της Πανδημίας. 

Ο π. Παναγιώτης, ανταλλάσσοντας σκέψεις μαζί τους, υπέδειξε την προσευχή ως τρόπο ψυχικής εξισορρόπησης των ολοένα ογκούμενων καταθλιπτικών συναισθημάτων μας, την προσοχή και επαγρύπνηση ως προς τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η υποχρεωτική αποχή μας από τη λατρευτική - λειτουργική ζωή, κυρίως δε την Θεία Ευχαριστία, θα μπορούσε να παιδαγωγήσει όλους μας για μιαν -εν καιρώ τω δέοντι- πιο ευδιάκριτη θέαση του Θεού, σε μιαν ενεργή και πιο συνειδητή συμμετοχή μας στη Θεία Κοινωνία. Επίσης, η κρίση της Πανδημίας είναι μια ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε όσα θεωρούσαμε αυτονόητα και να τώρα, πώς μπορούν όλα να διαλυθούν με μια ροπή, αλλά και ότι είναι αναγκαίο να καταστούμε ανθρωπινότεροι, ταπεινότεροι, ουσιαστικότεροι στον κοινοτικό και ιδιωτικό βίο ενός εκάστου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: