e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

"Σηκώθηκε το Άγιο Κορμάκι", άρχισε η 3ήμερη εορτή του Αγ. Διονυσίου, φέτος δίχως λαό λόγω Covid-19


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με κυρίως πνευματικό τρόπο αναμένεται να εορτασθεί φέτος η πανεύφημη μνήμη του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, εξαιτίας της περιρρέουσας απειλής εκ του φονικού Covid-19, η οποία καθιστά απαγορευτικούς τους γνωστούς πάνδημους πανηγυρισμούς για τον Άγιο της αγαπητικής Συγχώρεσης, εφαρμοσμένης μάλιστα προς τον εχθρό.

Ο Ζακύνθιος και ο κάθε πιστός πανταχόθεν δεν θα μπορέσει φέτος να εκκλησιασθεί, κατά το τριήμερο 16-19.12.2020, στο Καθολικό της Μονής όπου θησαυρίζεται το σεπτό Λείψανό Του, να προσκυνήσει φυσικώ τω τρόπω τα ηγιασμένα πόδια τού "Γέρου του Άμμου", να Τον δει από κοντά να λιτανεύεται είτε εντός του Ναού, είτε στους δρόμους της πόλης, ευλογώντας και αγιάζοντας τους πάντες και τα πάντα. 

Όμως όλα τα ανωτέρω μπορούν να συμβούν πνευματικά! Ο άλλος Διονύσιος της Ζακύνθου, ο Σολωμός, συμβουλεύει όλους μας: "Πάντα ανοιχτά πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου"!!! Εάν αυτό μπορεί να συμβεί (και πρέπει να συμβεί), καμιά λοιμική πανδημία δεν έχει την ισχύ να μας εναντιωθεί! Εάν ενεργοποιήσουμε τον έσω άνθρωπο και τον κινητοποιήσουμε προς συνάντησιν του Αγίου μας, καμιά απαγόρευση προς τον Ναό Του δεν μπορεί να μπει φραγμός! 

Φέτος κρατάμε μόνο την Ουσία! Εορτάζουμε πνευματικά, συμπανηγυρίζουμε εκ του μακρόθεν, προσευχόμενοι όλα τα θλιβερά του 2020 να περάσουν το γρηγορότερο δυνατόν, οπότε τότε θα μπορούμε ξανά και με τη φυσική παρουσία μας να σταθούμε προσκυνητές δίπλα στον Πολιούχο μας, αποθέτοντας μπροστά Του την πηγαία γονυκλισία μας. 

Ήδη, πριν λίγα λεπτά, στις 11 το πρωί, το "Άγιο Κορμάκι", κατά την τρυφερή έκφραση των Ζακυνθίων, "σηκώθηκε" από την αργυρόγλυπτη Λάρνακά Του, βασταζόμενος σεβαστικά από τον Καθηγούμενο και τα μέλη της Αδελφότητας της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Ακολούθως τέθηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα του Καθολικού, αναμένοντας την 5η απογευματινή της σήμερον, οπότε θα λιτανευθεί εντός του Ναού και θα τεθεί όρθιος στην καθιερωμένη Θύρα Του για τον τριήμερο εορτασμό που άρχισε τώρα μόλις (16.12.2020) και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο (19.12) στις 11 το πρωί!

Θυμίζουμε ότι όλα φέτος συμβαίνουν δίχως την παρουσία πιστών, αλλά των θυρών κεκλεισμένων. Υπάρχει όμως η δυνατότητα της τηλε-παρακολούθησης όσων θα τελεσθούν μέσω του φιλάγιου καναλιού ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL. Ας συμμετάσχουμε μυστικά και πνευματικά (όπως ανωτέρω είπαμε) μέσω αυτής της δυνατότητας. Μπορούμε μάλιστα να Του απευθύνουμε τους προσευχητικούς λόγους Διονυσίου του Σολωμού, πιο επίκαιρους παρά ποτέ: 

«Ωω, άγιε Διονύσιε, ψυχή αγνή και θεία
που σε κρατεί περήφανα της ευσπλαχνίας ο θρόνος,
τούτο το δύστυχο νησί, προστάτεψέ το μόνος
για να μην τύχει πια ποτέ παρόμοια δυστυχία.
[.........]
Ω Συ, στο θρόνο τ’ Άπλαστου τρέξε σιμά και ειπέ του,
Να μην αφήσει το νησί έρμο τη δυστυχιά του
κι ανίσως κι’ η παράκληση δεν φτάνει, θύμισέ Του
πως είχες έναν αδελφό, κι έκρυψες το φονιά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: