e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Πώς θα γίνουν Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στη Μητρόπολη Σουηδίας

 
Οδηγίες προς τον Ι. Κλήρο της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας για τη Μ. Εβδομάδα

Στοκχόλμη, 22 Απριλίου 2021

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και Πατέρες,

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να υφίσταται, να ταλαιπωρεί και να ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα της καθημερινότητας, επικοινωνώ μαζί σας, με αφορμή τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, καθώς εφέτος, οι ακολουθίες δε θα γίνουν, όπως πέρυσι των «θυρών κεκλεισμένων», αλλά με ειδικές συνθήκες και αριθμητικούς περιορισμούς.

Η τοπική μας Εκκλησία, από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι και τώρα, τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει, τόσο εσείς προσωπικά, όσο και τα μέλη των εκκλησιαστικών σας συμβουλίων και οι εθελοντές που συνδράμουν στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας και των ενοριών της, να εφαρμόζετε με απόλυτη ακρίβεια και προσοχή, όσα επισημαίνονται παρακάτω, που αφορούν τις ενορίες μας στη Σουηδία.

Οι Κληρικοί που υπηρετούν ενορίες μας σε άλλες Σκανδιναυϊκές χώρες, παρακαλώ, να τηρήσετε τα κατά τόπους εν ισχύι πολιτειακά υγειονομικά μέτρα.

- Σύμφωνα με την παρούσα πολιτειακή νομοθεσία, εντός του ναού δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότερα των οχτώ προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται οι Κληρικοί, οι ιεροψάλτες, οι επίτροποι, οι εθελοντές και οι πιστοί (στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα παιδιά).

- Σεβόμενοι τη σχετική πολιτειακή σύσταση, οι Κληρικοί, τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, οι εθελοντές και οι πιστοί, θα πρέπει κατά την είσοδο και παραμονή τους εντός του ναού να φέρουν μάσκα προστασίας προσώπου.

- Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ή άλλης ακολουθίας, οι επίτροποι, οι εθελοντές και οι Κληρικοί θα πρέπει να επαληθεύετε ότι δεν ξεπερνάτε όλοι συνολικά εντός του ναού τον αριθμό των οχτώ προσώπων, σε αντίθετη περίπτωση, θα φροντίζετε για την τήρηση του μέτρου αυτού, γιατί η άγνοια ή μη εφαρμογή του επιφέρει τα εξής μέτρα: α) χρηματικό πρόστιμο, β) προσωποκράτηση του Ιερέως και γ) κλείσιμο του ναού επ’ αόριστον, μέχρι την άρση ισχύος των περιοριστικών αυτών μέτρων, που συνεπάγεται και διασυρμό της τοπικής Εκκλησίας μας. Για όλους τους ανωτέρω λόγους, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και τυπικοί.

- Η Θεία Κοινωνία για λόγους οικονομίας, όπως εφαρμόζεται και στον Καθεδρικό Ναό της Στοκχόλμης, μπορεί να μεταδίδεται στους πιστούς μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, κοντά στην είσοδο του ναού, δηλαδή στον πρόναο, μαζί με το αντίδωρο, ώστε να μην αναγκάζονται οι πιστοί να διανύουν όλο το ναό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

- Το ίδιο καθεστώς, ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων και τα μέτρα προστασίας, ισχύει μέχρι νεωτέρας και για τα Ιερά Μυστήρια, εκτός από την εξόδιο ακολουθία (κηδεία), όπου η πολιτεία επιτρέπει την παρουσία συνολικά είκοσι (20) προσώπων εντός του ναού.

- Σας προτρέπω, για την πιστή τήρηση όσων αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο, να συνεννοηθείτε εγκαίρως με τα μέλη των εκκλησιαστικών σας συμβουλίων και τους εθελοντές, για να τους ενημερώσετε, αλλά και προς αποφυγή παρεξηγήσεων με τους πιστούς.

- Μαζί με το πρόγραμμα των Ι. Ακολουθιών της Μ. Εβδομάδος και του Πάσχα, σας συμβουλεύω, να ανακοινώσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ενορίας σας και την παρούσα επισκοπική εγκύκλιο.

- Τέλος, οι Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος θα μεταδίδονται ζωντανά, μέσω της επίσημης σελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας στο Facebook, αποκλειστικά από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης:

Σελίδα Facebook: Metropolisofsweden@metropolisofsweden1

Σάς εύχομαι υγεία και καλή δύναμη στην εκπλήρωση των ιερατικών σας καθηκόντων, ιδιαίτερα τις άγιες αυτές ημέρες και καλή Ανάσταση σε σας, τις οικογένειές σας και στο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη Σκανδιναυΐα.

Προσευχητικώς και αδελφοποθήτως,

+ Μητροπολίτης Κλεόπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: