e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Παράλληλη εκκλησιαστική δομή θέλει να φτιάξει το Πατριαρχείο Μόσχας στην Αφρική. Επιτίθεται στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Το Πατριαρχείο Μόσχας για ακόμα μια φορά αποφάσισε να ασχοληθεί με την διάσπαση της παγκόσμιας ορθοδοξίας. Στο στόχαστρο του βρέθηκε ξανά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της πρόσφατης Ιεράς Συνόδου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να οικειοποιηθεί ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και να δημιουργήσει παράλληλη θρησκευτική δομή. Το σχέδιο διάσπασης της αφρικανικής ορθοδοξίας ανέθεσαν στον αρχιεπίσκοπο Λεοντίντ (Γκορμπατσόφ).

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πολυάριθμες εκκλήσεις του κλήρου της Αλεξανδρινής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, με αίτημα να τους δεχτεί υπό το ομόφορο του Πατριαρχείου Μόσχας, να ανατεθεί στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Βλαντικαβκάζ και Αλάνιας Λεωνίδα μετά την ενδελεχή εξέταση του των αιτημάτων, που εστάλησαν, να κατατεθούν προτάσεις στην Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας», αναφέρεται στο βιβλίο 61 των πρακτικών, που εγκρίθηκε από τη Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Παράλληλα για αυτό το λόγο ζητείται να παυθεί από την σημερινή του θέση ο Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας και να τοποθετηθεί στη θέση βικάριου του Ρώσου Πατριάρχη.

Αφορμή για την στάση των Ρώσων στάθηκε το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Μετά από αυτό άρχισε να δέχεται συνεχείς πιέσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας. Το 2020 ο αναπληρωτής επικεφαλής του συνοδικού τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ) είχε δηλώσει ότι στην Ρωσική Εκκλησία εξετάζουν τη δυνατότητα να δεχθούν τους «εκατοντάδες» ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η οποίοι είναι «δυσαρεστημένοι» με το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Τέτοιες απειλές είχαν ακουστεί και νωρίτερα, ήδη από τα τέλη του 2019. Μάλιστα ορισμένοι ακραίοι της Ρωσικής Εκκλησίας, όπως ο πρωθιερέας Βσελοβόντ Τσάπλιν, ο οποίος είναι γνωστός στη Ρωσία εξαιτίας των προκλητικών του δηλώσεων στα ΜΜΕ, κάλεσε να χρησιμοποιηθούν οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες μισθοφόρων -τις οποίες χρησιμοποιεί η Ρωσία σε διάφορα σημεία του πλανήτη- για να συνδράμουν στους ιερείς που θέλουν να φτιάξουν αντικανονική θρησκευτική δομή στην Αφρική.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: