e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Η πανήγυρις του Ναού Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Νεοχωρίου ΚΠόλεως

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη Πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τόν Σεβ. Επόπτη μας. Κατά τη διάρκεια της ιεράς ακολουθίας, ανάμεσα στους πιστούς, συμπροσευχήθηκαν όπως κάθε χρόνο, μέλη του συλλόγου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ» Καλαμαριάς, οι οποίοι, ως προσκυνητές, βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε και παρουσίασε στο πλήρωμα της εκκλησίας τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο των δύο Ναών της Κοινότητας Νεοχωρίου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Κωνσταντίνο Βαρθολομαίο, έγγαμο κληρικό, προερχόμενο από την Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας και πατέρα τριών τέκνων. Συνέστησε τον π. Κωνσταντίνο με λόγους θερμούς και του ευχήθηκε καρποφόρα διακονία, για τη δόξα του Θεού και τον πνευματικό καταρτισμό του ποιμνίου της Κοινότητάς μας, η οποία είναι μεν γεωγραφικά η ακραία Κοινότητα της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, βρίσκεται δε, όπως και όλες οι υπόλοιπες Κοινότητες, κάτω από την ποιμαντική ευθύνη, μέριμνα και καθοδήγηση του Παναγιωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας και Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.

Ακολούθησε, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, μία θαυμάσια δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Εντιμολ. κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας, εκπροσωπώντας και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου, καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια τον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενό μας π. Κωνσταντίνο, στο γραφικό αυτό προάστιο του Βοσπόρου, καθώς και τους προσκυνητές από τη Θεσσαλονίκη. Η δεξίωση διεξήχθη με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, για την μη περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας, όπου δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας των ενοριτών μας με τους προσκυνητές, τόσο από διάφορα σημεία της Πόλης όσο και της Θεσσαλονίκης.

Την Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Επόπτη μας και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση λιτανεύτηκε η ιερά εικόνα του Αγίου Νικολάου γύρω από τον Ιερό Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχηθήκαμε για την υγεία όλων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, καθώς επίσης και για την ανάπαυση των κτιτόρων της εκκλησίας μας, των κεκοιμημένων Νιχωριτών και των μελών των κατά καιρούς Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Μετά από την επάνοδο της εικόνας στον Ναό, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο και ευχήθηκε τα δέοντα προς όλους.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην Κοινοτική αίθουσα και ανταλλαγή ευχών για ευφρόσυνα Χριστούγεννα!

Η πανηγυρίζουσα Κοινότητά μας εύχεται σε όλους τους αγαπητούς Νιχωρίτες, τους ευλαβείς προσκυνητές, τους καλούς φίλους και γενναιόδωρους υποστηρικτές της, να έχουν διαρκή την ευλογία του Παναγίου των Μυρέων Ιεράρχου και να αξιωθούν όλοι να υποδεχθούν με υγεία και χαρά τις μεγάλες γιορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΙΑΣΔεν υπάρχουν σχόλια: