e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Κατανυκτική εορτή Αγίας Βαρβάρας και μεθέορτα Οσίου Πορφυρίου εν Βανάτω Ζακύνθου

Πρωί Σαββάτου, 4ης Δεκεμβρίου 2021, στον εορτάζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου υπάρχει παλαιόθεν περίπυστη Εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, τιμώντας την πανεύφημη μνήμη Της, με Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και ευλογία Κολλύβων (ιδιαίτερα καλαίσθητων και εύγευστων, δεητική προσφορά του κ. Διονυσίου Κοντονή-Ζέπου), αναθυμούμενοι συνάμα την σωτηρία της νήσου Ζακύνθου από την θανατερή επιδημία της Βλογιάς, το 1628. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, λόγω της Πανδημίας του καιρού μας. 
     Παράλληλα τιμήθηκε μεθεορτίως η ιερά μνήμη του λαοφίλητου Αγίου των ημερών μας, Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, εικόνα του οποίου θησαυρίζεται στην Ενορία.
     Τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου, μάλιστα δε κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, οι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας, Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης.
     Την διακονία του άμβωνα είχε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός, συνδυάζοντας το μαρτύριο της Αθληφόρου αγίας Βαρβάρας με την μαρτυρία Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εντός του θορύβου της σύγχρονης πολύβουης κοινωνίας.
     Σημειωτέον ότι μάλλον εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών και του φόβου εκ του φονικού κορονοϊού, η προσέλευση εκκλησιασθέντων ήταν περιορισμένη.


















































Δεν υπάρχουν σχόλια: