e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Τιμώντας τους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα στο Σκουροχώρι Πύργου Ηλείας

Ύστερα από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια, το διήμερο 2 και 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Σκουροχωρίου του Δήμου Πύργου, η σεβάσμια μνήμη δύο πιστών συζύγων και Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας των Τιμοθέου και Μαύρας, οι οποίοι ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον Χριστό, αφού και αυτοί «ετανύθησαν εν Σταυρώ», πέρασαν από την θλίψη του Σταυρού στην χαρά της Αναστάσεως!

Ο Τιμόθεος και η Μαύρα, ζώντας ανάμεσα σε φανατικούς ειδωλολάτρες, διαπίστωσαν εύκολα το πυκνό σκοτάδι της πλάνης της λατρείας των ανύπαρκτων, γελοίων και ανήθικων παγανιστικών «θεών», όμως έζησαν ενωμένοι με τα δεσμά της γνήσιας αγάπης, έφυγαν από τον κόσμο αυτό μαζί και αγαπημένοι και εξακολουθούν να ζουν και να προγεύονται την Βασιλεία του Θεού μέχρι την κοινή Ανάσταση! Είχαν λάβει Χριστιανική ανατροφή και μεγάλωσαν με πνευματικό εφόδιο την ευσέβεια και την ακράδαντη πίστη ότι ο Χριστός είναι ο μόνος αληθινός Θεός, ο Οποίος έγινε άνθρωπος για να σωθεί δι’ Αυτού το ανθρώπινο γένος. Το τίμιο αίμα τους κύλισε στον ποταμό των αιμάτων των έντεκα εκατομμυρίων Μαρτύρων, αποπλένοντας και καθαρίζοντας την ανθρωπότητα από την ηθική δυσοσμία του προχριστιανικού κόσμου. Το μαρτύριο τους ήταν φοβερό και βλέποντας το όχι μόνον οι άνθρωποι, αλλά ακόμα και οι άγγελοι σίγουρα εξεπλάγησαν. Γι’ αυτό και ο στεφανοδότης Χριστός μας στον ουρανό τους στέφανωσε ενδόξως και στη γη ενεργεί διαμέσου των Ιερών λειψάνων τους άπειρα θαύματα!

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 2 Μαΐου, τελέστηκε ο Αναστάσιμος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασιών υπό του Αιδ. π. Ιωάννου Διαμαντόπουλου, πλαισιούμενος από τον Αιδ. π. Νικόλαο Κατσηδήμα, και τον οικείο εφημέριο Αιδ. π. Νικόλαο Αθανασόπουλο. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος. Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στο Δ.Δ. Σκουροχωρίου. Την κυρία ημέρα της εορτής Τρίτη 3 Μαΐου, τελέστηκε η Αναστάσιμη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασιών υπό του Αιδ. π. Νικολάου Κατσηδήμα, ιερουργούντων επίσης των Αιδ. π. Παναγιώτου Δημητρακόπουλου και π. Νικολάου Αθανασόπουλου. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Αιδ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού από τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Σκουροχωρίου, προς τους παρευρισκόμενους φιλακόλουθους Χριστιανούς, οι οποίοι εξεδήλωσαν για μία ακόμη φορά την τιμή και την ευλάβεια προς τους εορταζομένους Αγίους Τιμόθεο και Μαύρα, που πλέον είναι φύλακες της Εκκλησίας του Χριστού και ευωδιαστά άνθη του Παραδείσου!

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.















Δεν υπάρχουν σχόλια: