e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙ ΤΗΝΟΥ. Γενικά για την Μονή - Δοχή στο Ηγουμενείο - Μια Μοναχή από τον Αγκερυκό Ζακύνθου


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Μονή της Κοιμήσεως τής Θεοτόκου ή της Κυρίας των Αγγέλων είναι ένα πανάρχαιο μοναστήρι. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει πότε κτίστηκε.

Η παράδοση λέει ότι τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φως στην τοποθεσία τού Κεχροβουνίου, εκεί που υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Το φως αυτό το θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα. Ήλθαν εδώ και μόνασαν κτίζοντας από ένα μικρό κελί δίπλα σέ κάθε εκκλησάκι. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα, πού κάποτε έφθασε στις 120 μοναχές.




Η αρχιτεκτονική της Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τις καμάρες, τα σκαλοπάτια και τα πέτρινα μπαλκόνια. Από την Μονή πέρασαν κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως πού με την παρουσία της λάμπρυνε την Μονή της Κυρίας των Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία.

Η ΟΣΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Η Αγία Πελαγία έζησε στη Μονή από πολύ μικρή. Μεγάλωσε κοντά στη θεία της και το κοσμικό όνομά της ήταν Λουκία. Υπηρέτησε πιστά την μοναχική της κλήση και αγάπησε βαθιά τις πτωχές και άρρωστες αδελφές της, τις οποίες και συντηρούσε, ζητιανεύοντας στα γύρω από το μοναστήρι χωριά. Η Παναγία την επισκέφθηκε δύο φορές στον ύπνο της, την Τρίτη, στις 23 Ιουλίου 1822, την επισκέφθηκε την ώρα πού προσευχόταν και της υπέδειξε τον τόπο που βρισκόταν η Αγ. Εικόνα Της, προστάζοντάς την να φροντίσει για την ανεύρεση Της. Η Εικόνα τής Μεγαλόχαρης ανευρέθη στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σέ ηλικία 80 ετών, στις 28 Απριλίου 1834.

Η οσιακή ζωή της, τα θαύματα και η μυροβλύζουσα αγία κάρα Της, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί επίσημα από την Εκκλησία μας Αγία.



ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ

Το καθολικό τής Μονής, πού τιμάται επ' ονόματι της Κοιμήσεως τής Θεοτόκου και βρίσκεται στο κέντρο της. Αξιόλογο είναι το τέμπλο του, πού είναι ξυλόγλυπτο και καλύπτεται από φύλλο χρυσού. Δεξιά τού Καθολικού μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στο κελλί που έζησε η Αγία Πελαγία και δίπλα σ' αυτό υπάρχει η νεόκτιστη εκκλησία της. Δεξιά τού Ναού ένα πέτρινο δρομάκι οδηγεί στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παλαιό Κοιμητήριο τής Μονής.

Αριστερά του Καθολικού τής Μονής υπάρχουν τρία μικρά εκκλησάκια, τής Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου, τής Αγίας Χριστίνας και κάτωθεν τού ηγουμενείου η Ζ ω ο δ ό χ ο ς Π η γ ή . Στο ηγουμενείο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, η εικόνα τού πυρπολητή Κωνσταντίνου Eaiάρη, ένα μικρό ασημένιο Ευαγγέλιο, δώρο τής Βασίλισσας Όλγας και πολλές αξιόλογες εικόνες. Στην βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται αξιόλογα βιβλία, θεολογικά, ιστορικά, μουσικά κλπ.



Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

  Η καθημερινή ζωή των μοναχών αρχίζει το πρωί, με το κτύπημα τής καμπάνας, την 5η π.μ. Μετά την πρωινή ακολουθία κάθε αδελφή ασχολείται με ένα από τα διακονήματα της: την καθαριότητα των εκκλησιών, των κελιών, των κοινών χώρων, την περιποίηση των ασθενών -υπερηλίκων μοναχών- την αγιογραφία και την συγγραφή βιβλίων.

  Την 4η μ.μ. τελείται ο εσπερινός και η ημέρα τελειώνει με το απόδειπνο και την κατά μόνας προσευχή.

  Κατά την διάρκεια τής ημέρας όλες οι αδελφές, μετά το πέρας των διακονημάτων, ασχολούνται και με διάφορα εργόχειρα, από την πώληση των οποίων συντηρούνται. Τα εργόχειρα αυτά ,μαζί με διάφορα άλλα αναμνηστικά εκτίθενται στην έκθεση τής Μονής, την οποία μπορεί ο προσκυνητής να επισκεφθεί στην πορεία τής ημέρας.

ΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΗ

Στο δικό μας ταξίδι εκεί, 24 Μαΐου 2022, μάς δέχθηκε στο Ηγουμενείο η Καθηγουμένη του Κεχροβουνίου, Γερόντισσα Ιουλιανή. Αναστάσιμα κεράσματα και λόγια "άλατι ηρτυμένα"! Από το μεγάλο παράθυρο του Ηγουμενείου βλέπει την είσοδο της Μονής, αλλά και πέρα τη θάλασσα και τα φυσικά μεγαλεία της Κτίσεως του Κυρίου. 

Δείτε σχετικές φωτο-οαποτυπώσεις: 













ΜΗΤΡΟΔΩΡΑ ΜΟΝΑΧΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΚΕΡΥΚΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙ

Κατά το προσκύνημά μας στο Κεχροβούνι, επισκεφτήκαμε μια Μοναχή εκ Ζακύνθου, την Μητροδώρα. Μια ολόκληρη ζωή, πάνω από 60 χρόνια φευγάτη από τον Αγκερυκό Ζακύνθου, ασκείται εδώ, ενώ την κουρά της έκανε ο ηγιασμένος Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, του οποίου η φωτογραφία δεσπόζει στο απέριττο κελάκι της. Σημειωτέον ότι μακαριστός Γέροντας αναμένεται να αγιοκαταταγεί, όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, στη συνείδηση πάντως όλων είναι ήδη Άγιος!

Η Μοναχή Μητροδώρα είναι σήμερα 88 ετών και κατάκοιτη. Την περιποιούνται οι συνασκήτριές της και έχει φήμη μια πολύ αφοσιωμένης Μοναχής, η πνευματική φυσιογνωμία της οποίας αποτελεί υπόδειγμα για τις νεότερες 25 Μοναχές της ιστορικής Μονής.

Δείτε φωτογραφίες από το κελάκι της Μητροδώρας:







Δεν υπάρχουν σχόλια: