e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ανδραβίδα Ηλείας ευλαβικά εόρτασε την Αγιά Σοφιά της

«Στέκει η Σοφία δίπλα τους, κλαίει τις τρείς θυγατέρες, η Αγάπη, η Ειρήνη και η Πίστη, μυρώνουν τους αιθέρες!»

Εις τον περίλαμπρο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ανδραβίδος, εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και ιεροπρέπεια το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2022, η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. 

Μία Μητέρα πρότυπο που ανάθρεψε χριστιανικά τρεις κόρες και με χαρά τις προσέφερε θυσία στο Χριστό! Τρία κορίτσια υποδείγματα μητρικής υπακοής και πίστεως, που έδωσαν πρόθυμα την ζωή τους για την αγάπη του Χριστού και αιώνια πλέον  συναγάλλονται μαζί Του στην ατέρμονη χαρά του Παραδείσου! Το παράδειγμα της Αγίας Σοφίας αυτής της Χριστιανής μητέρας που οδήγησε τα παιδιά της εις τον Θεόν, είναι αυτό που πρέπει και κάθε Ορθόδοξη Χριστιανή μητέρα να κάνει. Κάθε μητέρα άλλωστε σήμερα έχει ιερό χρέος, αλλά και καθήκον, να διαπαιδαγωγεί τα παιδιά της και να τα οδηγεί στον αγιασμό και στην σωτηρία, δηλαδή εις τον ίδιο τον Θεόν! Ας διδαχθούμε από το τρανό παράδειγμά τους και ας προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε εις την ζωή μας καθώς επίσης και  στις οικογένειές μας, έτσι ώστε να μην διερωτώμεθα γιατί στις σήμερα διαλύονται οικογένειες και γιατί τα παιδιά μας παίρνουν διαφορετικούς δρόμους και μάλιστα κα κάποιες φορές ιδιαίτερα επικίνδυνους. Η ενάρετη ζωή της Αγίας Σοφίας και το μαρτυρικό τέλος των τριών της θυγατέρων, που αγάπησαν τον Θεό και γι’ αυτό προσφέρθηκαν εκούσια και μαρτυρικά σε Αυτόν, αποτελούν πλέον επί αιώνες τρανό παράδειγμα προς μίμηση όλων των Χριστιανών. Η Ιερή μνήμη τους είναι πολύ διαδεδομένη τόσο εις την Ορθόδοξη Ανατολή, όσο και εις την Ρωμαιοκαθολική Δύση. Εις την μεν Ανατολή η μνήμη τους εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου, εις την δε Δύση την 1η Αυγούστου και την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

Την παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιούμενος  υπό των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Μελετίου Μπουγά, π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου και π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους και πλειάδος Ιερέων. Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, καθώς επίσης με την παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, των Βουλευτών κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Διονυσίου Καλαματιανού και της κ. Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, των υποψηφίων Βουλευτών κ. Λευτέρη Βαρουξή και κ. Νικολάου Καλάκου, του Δημάρχου Ανδραβίδος-Κυλλήνης κ. Ιωάννου Λέντζα, του πρώην Δημάρχου κ. Ιωσήφ Ναμπίλ, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σάκη Κεκάτου, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθους κόσμου. Εις την πλατεία της Αγίας Σοφίας όπου υπάρχουν και τα ερείπια του Γοτθικού Ναού, κτίσμα που ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα, από το μοναχικό τάγμα των Δομινικανών, πραγματοποιήθηκαν μετά το πέρας της λιτανείας Πολιτιστικές εκδηλώσεις, με χορευτικά τμήματα από τον Σύλλογο Φίλων Πολιτισμού Ανδραβίδος «ΕΣΤΙΑ».  














Την κυρία ημέρα της εορτής την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ευλογώντας τους προσφερθέντες άρτους πλαισιούμενος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους και τους Αιδεσιμοτάτους π. Παναγιώτη Νοδάρο, π. Δημήτριο Δημητρόπουλο, π. Δημήτριο Κατσίκα, καθώς επίσης και από τον Ιερολογιότατον Διάκονον π. Βασίλειο Σμέρο, ενώ παράλληλα κήρυξε και τον Θείον Λόγον. Την λειτουργική και οργανωτική δομή της λαμπρής Πανηγύρεως, επιμελήθηκε ο νέος Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους, συνεπικουρούμενος από τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και με την συμμετοχή των ενοριτών, εις τους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: