e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

LIVE: Αρχή εργασιών 5ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας

«Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο». Κάτω από αυτόν τον εκφραστικό τίτλο φιλοξενούνται από σήμερα 5 έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στο νησί της Ρόδου, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο RODOS PALACE, οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.  

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ:

Από το 2008 έχουν διεξαχθεί τέσσερα Διεθνή Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2008, 2011, 2014, 2017) στην Ρόδο,  τα Συνέδρια αυτά διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Το Πατριαρχικό Δίκτυο είναι ο μόνος θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διαχρονικά συγκεντρώνει  κληρικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, δίδοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα δε Συνέδρια που διεξάγονται αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο να βελτιώσουν την διακονία  και μέριμνα που προσφέρουν στον συνάνθρωπο. 

Η επιτυχία τους και η διεθνής αναγνώρισή τους προϊδεάζει για μιαν εξίσου επιτυχημένη συνέχεια με το 5ο Συνέδριο, δεδομένης και της πληθώρας των συμμετοχών. Περίπου διακόσιοι σύνεδροι θα πλαισιώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, πολλοί από τους οποίους έρχονται από άλλες χώρες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν Ορθόδοξες Εκκλησίες, επίσημους πανεπιστημιακούς φορείς, ή διακονούν με διάφορες ιδιότητες στους ευαίσθητους χώρους της Υγείας. 

Ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια δοκιμασία του κορωνοϊού, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες ανεξαιρέτως οι ομιλίες, τις οποίες θα αναπτύξουν διακεκριμένοι στον χώρο τους εισηγητές, αλλά και η συζήτηση που κάθε φορά θα ακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 


Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου άρχονται απόψε, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, την παρουσίαση των συνέδρων, την ανάγνωση σχετικού Μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, χαιρετισμούς εκ μέρους επισήμων φορέων, την παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου εκ μέρους του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρου Κοφινά, του και Συντονιστή του “Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας”, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου τής του Οικουμενικού Πατριάρχου και Προέδρου του «Πατριαρχικού Δικτύου», και τον Εναρκτήριο Λόγο του Συνεδρίου, τον οποίον παρουσιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Παπαθανασίου, με τίτλο «Μπορεί να θεραπευτεί η σημερινή διχόνοια;» 

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα υπάρξουν 13 συνολικά συνεδρίες, οι οποίες θα διερευνήσουν ειδικότερα θέματα που απορρέουν από τον γενικό τίτλο του Συνεδρίου. 

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, λίγο πριν ανανεώσουν οι σύνεδροι το ραντεβού τους για το 6ο Συνέδριο, μετά από τρία χρόνια.





5th Conference of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care
The recent Pandemic has brought on new circumstances and challenges that have affected all aspects of our society. This prompts us to immediately exam the care that various agents play in their efforts to minister to Mankind and how this care is incorporated into the life of the Church. It also rekindles the need for professionals and providers, who serve in Health and in other fields, to join together so as to form a source of spiritual support and solidarity that will enable them to continue providing to those they serve in an effective and substantial way. These needs bring forth a vital question regarding the future. Where is our world going and what is our role as members of the Body of Christ in this changing society?
With the blessings of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, these needs and this vital question will be addressed at the 5th Conference of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care that will take place between the 5th and 9th of October on the island of Rhodes. The theme of the Conference will be “Ministering to Mankind today, we care for the Mankind of tomorrow”.
On Behalf of His All-Holiness, we invite you to take part in this, the 5th Conference of Rhodes. Your presence will be a great asset to the Ecumenical Patriarchate’s effort in cultivating a spirit of oneness and solidarity in its diakonia to all Mankind. Your knowledge and experience will also contribute to the formation of a higher quality of care and philanthropy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: