e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Το «πρωτείο» του Μόσχας είναι υπόθεση πολέμου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο εν Ζαπορόζιε και Μελιτοπόλεως Λουκάς, της Εκκλησίας του Ονουφρίου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι με τις πράξεις του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε προκαλέσει σοβαρή πληγή στην καθολικότητα και την ενότητα της Εκκλησίας.

«Για την παγκόσμια Ορθοδοξία, ο Βαρθολομαίος είναι καταστροφέας. Ας μιλήσουμε ευθέως. Η πράξη του στοχεύει στην καταστροφή της αληθινής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη δημιουργία ενός “ομοιώματος” της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στην ένωση με τους Καθολικούς», είπε ο ιεράρχης της UOC.

Ο εν Ζαπορόζιε Λουκάς, ο οποίος αποπειράθηκε προ καιρού και μία «απεργία πείνας» για εντυπώσεις και μόνο, έχει επανειλημμένως εκφραστεί με απίστευτη σκληρότητα για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτό θα μπορούσε να το «δικαιολογήσει» κανείς σε καιρό ειρήνης, αλλά σε καιρό πολέμου αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης, στυγνής προπαγάνδας υπέρ της Ρωσίας και, φυσικά, εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για να διεγείρει τους αφελείς – και όχι μόνο – ο εν Ζαπορόζιε Λουκάς μας επισείει ως «δαμόκλειο σπάθη» την τάχα και «ένωση με τους Καθολικούς», που προωθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τα λέει αυτά την ώρα ακριβώς που τόσο ο πρώην Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας, Βουδαπέστης Ιλαρίων, όσο και ο νυν, Βολοκολάμσκ Αντώνιος, σπεύδουν προς συνάντησιν του Πάπα Φραγκίσκου.

Μας πληροφορεί το ΤΕΕΣ ότι ο Μητροπολίτης Αντώνιος, εκ μέρους του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετέφερε στον Ποντίφικα συγχαρητήρια για την εορτή του Πάσχα και τη δέκατη επέτειο της διακονίας του στον θρόνο της Ρώμης που εορτάζεται φέτος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μητροπολίτης Αντώνιος έθιξαν μια σειρά από επίκαιρα θέματα των διεκκλησιαστικών σχέσεων και  αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Επομένως, η Ρωσική Εκκλησία που βρίσκεται διαρκώς στο Βατικανό, ανησυχεί μήπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης «φέρει την ένωση» με τους «επάρατους» Καθολικούς; Θα έπρεπε, το λιγότερο, να μη μιλάει, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αφού πρέπει να υπηρετήσει την ρωσική προπαγάνδα.

Επίσης, την ίδια ώρα ο Μόσχας Κύριλλος επιτίθεται στην Δύση, γιατί «διαλύει» τις παραδοσιακές αξίες, τις οποίες «προστατεύει» η «Αγία Ρωσία» και «υπονομεύει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ το Βατικανό δεν αναφέρεται ως …ύποπτο για ανάλογη …δράση.

Όλα αυτά τα ρωσικά τερτίπια είναι μεν αστεία αλλά και επικίνδυνα μαζί, και είναι κρίμα που από φόβο, αδιαφορία και ό,τι άλλο, δεν καταγγέλλονται δεόντως από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τον θεολογικό κόσμο.

Την ίδια στιγμή ο Αρχιμ. Διονύσιος Σλιόνοφ, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγίου Ανδρέα Μόσχας, δημοσίευσε επιστημονικοφανές κείμενο με τίτλο «Κριτική του υπερορίου εκκλήτου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Δοσίθεο».

Αυτός ο «στάρετς» δεν έχει (;) καταλάβει ότι γίνεται πόλεμος και μόνο του μέλημα είναι πώς θα μειώσει το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Κλείνει τα μάτια στην κτηνωδία που προκαλεί η χώρα του στην Ουκρανία και θέλει να μας διδάξει κανονικό δίκαιο, παραπέμποντας «επιστημονικά» (sic), πού; Μα στον κληρικό της Μητροπόλεως Πατρών Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, που αποτελεί «οπλοστάσιο» των ρώσων εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γι’ αυτό και σχετικό βιβλίο του εξέδωσαν στα ρωσικά.

Για τον Αρχιμ. Διονύσιο Σλιόνοφ, από το θέμα του «πρωτείου» του Οικουμενικού Πατριάρχου «εξαρτάται η ενότητα της οικουμενικής Ορθοδοξίας, η οποία ήδη πορεύεται την ακανθώδη οδό διαμαχών και διαιρέσεων».

Ας πούμε, λοιπόν, στον πανοσιολογιώτατο, ότι από την Ρωσία μέχρι την Αφρική και πάση τη κτίσει, η αιτία του κακού για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος δεν έχει αναστολές στην εφαρμογή του σχεδίου του για επιβολή.

Όμως, ας ξέρει ο πανοσιολ. Διονύσιος ότι την κλαγγή των ρωσικών όπλων θα αναχαιτίσει η ειρήνη του Θεού, ο οποίος «υπερηφάνοις αντιτάσσεται». Το «πρωτείο» του Οικουμενικού Πατριάρχου είναι εκκλησιολογική υπόθεση, ενώ το «πρωτείο» του Μόσχας υπόθεση πολέμου! Κι αυτό είναι τραγικό για την ρωσική Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: