e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Στην Παναγία Παραμυθία Βλαχασαράι ο πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας, καθηγητής Εμίλ Κονσταντινέσκου

Την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχασαράι στην Πόλη ο τρίτος Πρόεδρος της Ρουμανίας (1996-2000), καθηγητής Εμίλ Κονσταντινέσκου, με την σύζυγό του και συνεργάτες του, συνοδευόμενος από τον διευθυντή Πολιτιστικού Κέντρου της Ρουμανίας στην Πόλη, Δημήτρη Καντεμίρ, και στελέχη του Κέντρου.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο, ηγείται του μεγάλου ιδρύματος Institut Levant (The Institute for Advanced Studies in Levant Culture and Civilization Centre of Excellence of the World Academy of Art & Science) και προσέφερε στην βιβλιοθήκη της Κοινότητας μερικά από συγγραφικά του έργα.

Η Επιτροπή της Κοινότητος και ο Πρόεδρος κ. Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε., καλωσόρισε τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, εκφράζοντας την χαρά για την τιμή της επισκέψεως και υπογραμμίζοντας τον συμβολισμό στην ανάπτυξη των σχέσεων και συνεργασιών της Ρουμανίας και Μολδαβίας με τον ιστορικό Ι. Ναό της Παναγίας Παραμυθίας Βλαχσαράι. Για τον λόγο αυτό τού προσέφερε την εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας.

Ο Πρόεδρος Εμίλ Κονσταντινέσκου και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στους χώρους του αυλογύρου και ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να στηρίξει το έργο της Κοινότητας για την αναστήλωση του μνημείου, αλλά και την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με σκοπό την καλλιέργεια των νέων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στου χώρους του Ναού

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, τα μαθήματα της Αρχιτεκτονικής Σχολής έγιναν στου χώρους του Ναού, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Ayşegül Özer, η οποία και παραχώρησε μια εξαιρετική συνέντευξη για το Βλαχσαράι, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Οι 80 φοιτητές διδάχθηκαν θεωρητικά και πρακτικά για την ιστορία του Ναού, την αρχιτεκτονική δομή, αλλά και για την παρουσία της Ρωμαίικης Κοινότητας στην Περιοχή του Φαναρίου.

Τα μαθήματα θα συνεχιστούν, μια φορά την εβδομάδα, μέχρι το τέλος του εξαμήνου.

Πηγή: fosfanariou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: