e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Το λεπτομερές Πρόγραμμα του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (Κέρκυρα, 30.4-4.5.2014)

[Πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα έχουν να διαδραματισθούν ως προς τα Γράμματα, τις Επιστήμες, τις Τέχνες και ό,τι άλλο ποιοτικό μπορεί να χαρακτηρίζει τα Ιόνια Νησιά, κατά την διάρκεια του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, που συγκαλείται στην Κέρκυρα, από χθες το απόγευμα, 30 Απριλίου 2014 έως την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαΐου 2014. 

Την ευθύνη αυτής της τεράστιας -και αξιολογότατης συνήθως- για τους Επτανησίους διοργάνωσης έχουν αυτή τη φορά η δραστήρια Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και το Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο ακούραστος πνευματικός εργάτης Περικλής Παγκράτης, ενώ συνδράμουν το δυσχερές έργο του πληθώρα ανθρώπων της κερκυραϊκής διανόησης. 


Περί τους πεντακόσιους (500) ανέρχονται οι ομιλητές - εισηγητές του Συνεδρίου, εξαιτίας όμως της οικονομικής κρίσης και των πολλών εξόδων που απαιτούνται για να ταξιδέψουν και να διανείμουν στην Κέρκυρα πάμπολλοι δεν προσήλθαν αυτοπροσώπως. Κατά πληροφορίες μας, άλλοι απέστειλαν ήδη την εισήγησή τους για ανάγνωση από αντιπροσώπους τους, άλλοι επιφυλάσσονται, ώστε να την υποβάλουν στα Πρακτικά, τα οποία ευελπιστούμε να εκδοθούν. 

Ούτως ή άλλως, το Συνέδριο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία συνάντησης επί το αυτό των σημαντικότερων πνευματικών δυνάμεων της Επτανήσου!

π. Π. Κ.]

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014
17.00 Κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και στην προτομή του Διονυσίου Σολωμού.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

17.30 Υποδοχή συνέδρων.

Προεδρείο:
Περικλής Παγκράτης
Γιώργος Ρωμαίος
Γιώργος Ζουπάνος

Κώστας Σουέρεφ: Παρουσίαση του προγράμματος του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου

18.00 Χαιρετισμοί
Τους χαιρετισμούς κλείνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

18.30 Προσφώνηση του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και προέδρου του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου κ. Περικλή Παγκράτη – Κήρυξη έναρξης των εργασιών.

18.40 Ομιλία του αντιπροέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών και προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, καθηγητή κ. Θεοδόση Πυλαρινού, με θέμα: «Το ιστορικό των Πανιονίων Συνεδρίων».

19.00 Ομιλία του επίτιμου προέδρου του Συνεδρίου κ. Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: «Επτάνησα: Η πύλη της Δύσης. Ένα διάγραμμα με αφορμή θεατρικές δραστηριότητες».

19.15 Διάλειμμα

19.45 Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Διεύθυνση: Άκης Μπαλντάς.Κυριακή, 4 Μαΐου 2014

07.30 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Προεδρείο:
Περικλής Παγκράτης
Θεοδόσης Πυλαρινός
Γεώργιος Μοσχόπουλος
Νίκιας Λούντζης
Ευριπίδης Γαραντούδης

10.45 Τιμητικές αναφορές σε εκλιπόντες πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων.

11.00 Στρογγυλή τράπεζα: «Τα Επτάνησα και η νεοελληνική αναγέννηση».

Συντονιστής: Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς.

Συμμετέχουν: Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργος Δονάτος, Γιώργος Κοντογιώργης, Νίκος Κουρκουμέλης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Σπύρος Φλογαΐτης.

13.30 Απολογισμός Συνεδρίου.

Κατάθεση ψηφισμάτων.

Απόφαση της ολομέλειας για την ανάθεση του ΙΑ΄ Πανιονίου Συνεδρίου.

14.30 Λήξη Συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: