e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Με κερκυραϊκό χρώμα η θεολογικο-μουσική Δ4 Σύναξη του Κέντρου Λόγου «Αληθώς»
Πραγματοποιήθηκε, με κάθε δυνατή επιτυχία, το βράδυ της Κυριακής, 30ής Νοεμβρίου 2014, η 4η εκδήλωση του δ΄ κύκλου συνάξεων του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», της πρωτοποριακής μορφωτικής – πολιτισμικής προσπάθειας της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα, ως συνήθως, εντός του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου και αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένη στην Κέρκυρα, μάλιστα δε στον Προστάτη Άγιο του νησιού Σπυρίδωνα τον θαυματουργό. Παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, πλήθος ιερέων, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης και του μόχθου από όλο το νησί. 

Προσκεκλημένοι πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν Κερκυραίοι φίλοι του «Αληθώς», οι οποίοι αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς, Εφημέριος του Ι. Ναού των Αγίων Ελευθερίου και Άννης και Ι. Ναού Μανδρακίνας πόλεως Κερκύρας, με ρητορική επιτηδειότητα και πληρότητα, ανέπτυξε το ενδιαφέρον θέμα: «Η παρουσία του ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα. Ιστορία και Παράδοση». Ο ομιλητής, χρησιμοποιώντας μάλιστα πλούσιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό, παρουσίασε πώς το Σκήνωμα του Κυπρίου Αγίου μετακομίστηκε στην Κέρκυρα από την Τριμυθούντα, αναφέρθηκε στην ιστορία τού περικαλλούς Ναού Του στην πόλη των Κορφών, αλλά κυρίως στις πατροπαράδοτες Λιτανείες Του ανά την πόλη, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο Άγιος και ο Ναός Του αποτελούν το επίκεντρο του σεβασμού και το σημείο αναφοράς της ζωής των Κερκυραίων διαχρονικά.

Μετά την ολοκλήρωση της Ομιλίας του π. Δημητρίου, το Κουαρτέτο Χαλκίνων Πνευστών, αποτελούμενο από τέσσερις ταλαντούχους Κερκυραίους Μουσικούς (στις τρομπέτες τον Διονύσιο Μαρτίνη και τον Χρήστο Αρμενιάκο, στο τρομπόνι τον Αλέξη Αρταβάνη και στην τούμπα τον Παναγιώτη Μπακόλα), απέδωσαν διάφορα οργανικά μέλη από τη λατρευτική ζωή της τοπικής Εκκλησίας της Κερκύρας και το κλασικό ρεπερτόριο.

Τόσον ο Ομιλητής, όσο και οι Νέοι Μουσικοί των Κορφών, καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό, ο δε Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος τους συνεχάρη για τις επιδόσεις τους και για την τιμή να προσφέρουν στο ζακυνθινό κοινό μια τόσο προσεγμένη θεολογικο-μουσική βραδιά και τους δώρισε εικόνες του Προστάτη των Ζακυνθίων Αγίου Διονυσίου!

1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ζηλεύουμε που δεν είμασταν εκεί, αλλά οι φωτογραφίες και το κείμενο μεταφέρουν την ατμόσφαιρα με τον πιο εύγλωττο τρόπο.. Συγχαρητήρια σ όλους! Εμπνευστές, διοργανωτές και ερμηνευτές!