e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Στιγμές χαράς από τη Χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου [φωτογραφίες]

Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 31ης Μαΐου 2015, στον Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθήνας 
Ανταπόκριση: π. Δανιήλ Μπιάζης






























































"Η Εκκλησία πάντοτε είναι δίπλα στον λαό και συμμετέχει στα προβλήματα και στις δυσκολίες του" τόνισε ο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Γερασίμου.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Γερμανός, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος καί Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Δράμας κ. Παύλος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και Θηβαϊδος κ. Πορφύριος και Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, καθώς και οι Επίσκοποι Μεθώνης κ. Κλήμης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, Διευθυντές των υπηρεσιών της Συνόδου, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, τοπικοί παράγοντες της Κεφαλλονιάς, κληρικοί και λαϊκοί. 

Ο νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος στον λόγο του ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν και επεσήμανε πως "όσο ζω και αναπνέω, προς την Κυρία Θεοτόκο την μητέρα του Θεού και των ανθρώπων θα ψάλλω μαζί με τον Παπαδιαμάντη την ωδή «και προς την σην σκέπη ολοψύχως έδραμον".

Αναφέρθηκε με συγκίνηση στον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, αλλά και στον λαό του νησιού λέγοντας: "Ευχαριστώ εξαιρέτως από της ψυχής μου τα τρίσβαθα, με όλη μου την καρδιά αυτόν τον υπέροχο λαό, τον φιλόθεο, τον φιλότιμο, τον φιλόξενο τον απαιτητικό τον ευγενή τον έξυπνο τον εις τα πέρατα της γης Κεφαλλονίτη ο οποίος μου εδώρησε ότι πολυτιμότερο έχει, την καρδιά του. Ευχηθείτε να προσφέρω κι εγώ ως ελάχιστο αντίδωρο την δική μου θυσιαστική προσφορά".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην σημερινή εορτή και απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη επεσήμανε πως "σήμερα εορτάζουμε και την προσωπική σας Πεντηκοστή". Ανέφερε, πως η Εκκλησία ήταν και είναι πάντοτε δίπλα στον λαό. "Είναι ενωμένος ο κλήρος με τον λαό. Όσο κι αν υπάρχουν τα εμπόδια και οι διαβολές, που πάντοτε υπήρχαν, αυτός ο λαός και οι κληρικοί είναι δεμένοι" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε πως "οι κληρικοί καλούμαστε να καταλάβουμε ότι συμμετέχουμε στα προβλήματα και στις δυσκολίες του λαού" και έκανε λόγο για αγώνα για την εξύψωση του ανθρώπινου προσώπου. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαποίμανσης του λαού και υπογράμμισε πως ο λαός ζητά να ακουμπήσει τις δυσκολίες του στο θυσιαστήριο. 

Κάλεσε το νέο Μητροπολίτη να είναι δίπλα στο λαό του και να τον βοηθάει στις δυσκολίες και επεσήμανε πως "όλοι μας ζητάμε κάπου να ακουμπήσουμε. Νιώθουμε την ανασφάλεια, νιώθουμε τα προβλήματα και τα γόνατά μας τρίζουν γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε αύριο. Και οι Εκκλησιές γεμίζουν και οι ανάγκες για καλούς κληρικούς είναι απαραίτητες", ενώ τον συμβούλευσε να είναι με σεμνότητα εκπρόσωπος των ανθρώπων στο Θεό.

"Σε αυτήν την πορεία άνθρωποι που σήμερα θα σας χειροκροτήσουν και θα σας ασπαστούν πιθανόν αύριο να σας λιθοβολήσουν. Αυτοί που θα πουν καλά λόγια και συγχαρητήρια σήμερα, αύριο θα σας συκοφαντήσουν. Εσείς όμως πρέπει να ξέρετε ότι το Ά και το Ω για τον κληρικό είναι το θυσιαστήριο του Ιησού Χριστού, από εκεί παίρνουμε δύναμη και σε αυτό καταλήγουμε" είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως είναι δύσκολη η διαποίμανση και ζήτησε από το νέο Μητροπολίτη να είναι καλός ποιμένας, να θυσιάσει τον εαυτό του για τους ανθρώπους του. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε το νέο Μητροπολίτη να ανέβει τις σκάλες του Θυσιαστηρίου με θάρρος, διότι "αυτός που θα υπηρετήσεις κλείνει μέσα Του τη δύναμη και όσες δυσκολίες και αν έρθουν το δικό του φως θα λάμψει".

Δεν υπάρχουν σχόλια: