e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί και η ενότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής  των 318 Πατέρων
24ης Μαΐου 2015
 (Ιωαν. ιζ' 1-13)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Η σημερινή περικοπή συγκινεί κάθε ανθρώπινη καρδιά. Είναι ένα τμήμα από την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου την νύχτα του Μυστικού Δείπνου, λίγο πριν οδηγηθεί στο φρικτό μαρτύριο.
            Ο Ιησούς γνωρίζει ότι η ώρα έφτασε. Παρακαλεί τον Πατέρα να τον δοξάσει με την προαιώνια δόξα, που είχε πλάι Του, πριν κατέβει στην γη, αλλά και πριν ακόμη λάβει ύπαρξη ο κόσμος. «Δόξασέ με», λέει, «Πατέρα μου όπως εγώ σε δόξασα κι έκαμα γνωστό το όνομα και το μεγαλείο σου σε όλη τη γη». Παρακαλεί όμως τον Θεό και για κάτι άλλο: Να μεριμνήσει για όλους όσους αφήνει πίσω του ο Ιησούς φεύγοντας από την γη. Για όλους αυτούς, που είναι εκτεθειμένοι στους πειρασμούς, αλλά και στις διώξεις και κακίες των ανθρώπων. Όταν ο ίδιος ήταν μαζί τους, τους προστάτευε, τώρα όμως χρειάζονται την θεϊκή στήριξη για να σταθούν όρθιοι. Κυρίως για να μην λυγίσουν κάτω από το βάρος του εγωισμού και της ισχυρογνωμοσύνης, των φιλονικιών και των διαιρέσεων, αλλά αντίθετα να μείνουν ενωμένοι σαν ένα σώμα, σαν μία ψυχή. Τόσο ευτυχισμένοι πρέπει να αισθανόμαστε όλοι μας από τέτοιες δωρεές!
Πόσο προνομιούχοι πρέπει να νιώθουμε, που προσευχήθηκε ο Χριστός για εμάς! Ο Θεός είναι ο Θεός της Αγάπης! Όπου υπάρχει αγάπη, εκεί και η ενότητα. Η αγάπη μεταξύ των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, η οποία είναι ατελείωτη και αδιάκοπη, θεμελιώνει την αδιάσπαστη και αιώνια ενότητά τους. Αυτήν την αγάπη και την ενότητα χαρίζει ο Θεός και στους πιστούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη στον Θεό, τόσο μεγαλύτερη η ομόνοια και η ενότητα. Ο κάθε ένας τότε αναλώνεται στην υπηρεσία του συνανθρώπου, στον σεβασμό του προσώπου του, στις ιδιαιτερότητες και στην γνώμη του. Ακόμη κι αν ο συνάνθρωπός μας παραστρατήσει και σφάλει, η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι καλοσυνάτη και «εν πνεύματι πραότητος». Χρειάζεται με ενδιαφέρον και αγάπη, να προσπαθούμε να ωφελήσουμε τον αδελφό μας και να τον βοηθήσουμε να διορθώσει τα σφάλματά του. Έτσι θα φτιάξουμε ευτυχισμένες και ισχυρές οικογένειες, ομάδες και κοινωνίες γεμάτες με χαρά και ειρήνη. Έτσι θα καταρτίζεται παντού η Εκκλησία, που έχει κεφαλή τον Ιησού και μέλη τους πιστούς, οι οποίοι δια του Χριστού ενωμένοι αρμονικά μεταξύ τους προορίζονται για την αναγέννηση και την σωτηρία.
Οι 318 Πατέρες της Εκκλησίας που σήμερα εορτάζουν, ορθοτομώντας τον Λόγο της Αλήθειας μάς έδειξαν τον φωτεινό δρόμο. ΓΕΝΟΙΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: