e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Πανήγυρις Υπαπαντής στην περιοχή Sartrouville Παρισίων | Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ο π. Νικόλαος Ξένος, ο Ζακύνθιος

Φωτογραφική ανταπόκριση από Παρίσι για την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO: Γιώργος Φερδής 




















Στην ενορία της Υπαπαντής του Κυρίου στο Παρίσι, οι Ορθόδοξοι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας γιόρτασαν σήμερα με πανηγυρική θεία λειτουργία την εορτή της Υπαπαντής.

Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του ναού π. Νικόλαο Ξένο και τον π. Παναγιώτη Ξενιτέλλη. Πολλοί ήταν οι Έλληνες της διασποράς που συμμετείχαν στην εορταστική ατμόσφαιρα της ενορίας.

Λίγο πριν το τέλος της λειτουργίας, ο Ποιμενάρχης της Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μετέφερε τις ευχαριστίες για τον κόσμο που βοήθησε στη λαμπρή διεξαγωγή της εορτής και τόνισε ποσό σημαντικό είναι το έργο της ενορίας να γίνεται σε συνεργασία λαϊκών και κληρικών.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στα χαρίσματα που κοσμούν τον ιερατικό προϊστάμενο του ναού της Υπαπαντής στην περιοχή του Sartrouville π. Νικόλαο Ξένο και εξήγησε ότι, με τη βούληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τη συγκατάθεση του ιδίου, προάγεται από σήμερα ο π. Νικόλαος στον βαθμό του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Με βαθειά συγκίνηση, ο π. Νικόλαος ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τον Μητροπολίτη Γαλλίας για τη βοήθεια και τη στήριξή του στο δύσκολο έργο της διασποράς.

Ο πιστός κόσμος φώναξε το «άξιος» με μεγάλη χαρά αφού αναγνωρίστηκε το έργο του π. Νικολάου ο οποίος υπηρετεί την Μητρόπολη Γαλλίας από το 1990, που σημαίνει 26 χρόνια στην ελληνική διασπορά.

Ο κ. Εμμανουήλ ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του και τον ευχαρίστησε για τα λόγια αγάπης που είπε στο λόγο του. Αμέσως μετά, όλος ο κόσμος πήρε από τα χέρια του π. Νικολάου το αντίδωρο και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο ιερατικό έργο του.

Σύντομο βιογραφικό του π. Νικολάου Ξένου

Ο π. Νικόλαος Ξένος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του. Το 1973 εισήχθη στην Εκκλησιαστική Ριζάρειο Σχολή.

Το 1975 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στη Σορβόννη Φιλολογία, από όπου και έλαβε τα πτυχία Licence και Maîtrise lettres modernes. Από το 1980 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός σύμβουλος (Conseiller Principal d’ Éducation) στην Μέση Γαλλική Εκπαίδευση.

Το 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και Αρχιδιάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Ιερεμία και το 1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον μακαριστό πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, το 1998 προήχθη σε Πρωτοπρεσβύτερο και υπηρετεί στον Ι. Ν. Υπαπαντής του Κυρίου στην περιοχή Sartrouville του Παρισιού.

---------------------------------------------

Σημείωση Νυχθημερόν και π. Π. Κ.

Από την θέση αυτήν συγχαιρόμαστε για την μεγάλη τιμή, αυτήν του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, με την οποία περιεκόσμησε ο Πρώτος των Ορθοδόξων ένα ενεργό στέλεχος της εκκλησιασικής Διασποράς της Ελλάδας και Ζακύνθιο Κληρικό, τον πατέρα Νικόλαο Ξένο, σάρκα από την σάρκα του νησιού μας. 
          Ο π. Νικόλαος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία από την έπαλξη της διακονίας του και ως εκ τούτου ο Οικουμενικός Πατριάρχης, άξια και δίκαια, επέβλεψε επ' αυτόν και, διά του οικείου Μητροπολίτου, του Σεβ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, τού απένειμε σήμερα την ύψιστη αυτή τιμή του Φαναρίου! 
          Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Άγιος Θεός να τον ενισχύει προς κάθε αύξηση, ακμαιότητα και αγιότητα, ώστε επί έτη πολλά και μακρά να ευαρεστήσει τω Θεώ, τω Πατριάρχη και τη τοπική Εκκλησία της Γαλλίας. Σε εμάς τους Ζακυνθίους απομένει η δίκαιη καύχηση ότι ένα ακόμη παιδί μας, ένας εξαίρετος φίλος και άδολος αδελφός μας αναγνωρίζεται από την σεπτή Κορυφή της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας και βραβεύεται με την ανώτερη δυνατή τιμή! Άξιος, π. Νικόλαε, πάλιν και πολλάκις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: