e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η 1η μέρα της επίσκεψης του Αφρικανού Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου στη Ζάκυνθο

Κατ' αυτό το Σαββατοκύριακο (28 και 29 Μαΐου 2016) η Ενορία του Μπανάτου τιμάται εξαιρέτως με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μουάνζας κ. Ιερωνύμου. Ο ευγενικός και μειλίχιος αυτός Αφρικανός Ιεράρχης φιλοξενείται στην οικία του Εφημερίου μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με τον οποίον υπήρξαν συμφοιτητές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και συγκάτοικοι στο Θεολογικό Οικοτροφείο του Βύρωνα.   

Σήμερα το πρωί, ο Σεβ. κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, με τον οποίον επίσης συνδέεται φιλικά από τα χρόνια του Θεολογικού Οικοτροφείου στον Βύρωνα και με την άδεια του οποίου θα λειτουργήσει αύριο το πρωί εν Βανάτω. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, τον οποίον σέβεται υπερβαλλόντως ο κ. Ιερώνυμος, διότι πολλάκις είχε αβραμιαία φιλοξενηθεί στη Μονή Πεντέλης επί ηγουμενείας Δωδώνης, κατά τα φοιτητικά χρόνια του.



Ο Σεβ. Μουάνζας προσκύνησε ευλαβικά το πανσεβάσμιο Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, του θαυματουργού, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου.













Αμέσως μετά μετέβη στην ανθούσα γυναικεία Μονή Ελευθερωτρίας, στο Λαγοπόδο, όπου έγινε επίσημα δεκτός από την Ηγουμένη Γερόντισσα Μαγδαληνή και την Αδελφότητα, υπό χαρμόσυνες τιμητικές κωδωνοκρουσίες. Μετά την δοχή του στο Αρχονταρίκι, ο Ιεράρχης επισκέφτηκε το κελί του μακαριστού Γέροντος Χρυσοστόμου Γκέλμπεση (+21.5.2016) και έκανε επιμνημόσυνη προσευχή στον τάφο του. 



Στη συνέχεια περιόδευσε την ορεινή Ζάκυνθο, όπου, από μια πανοραμική θέση θαύμασε το Πόρτο Βρώμη, έναν τόπο απερίγραπτης φυσικής ομορφιάς. Εκεί, στην ταβέρνα "Αέρας", ο ιδιοκτήτης της π. Γεώργιος Μποζίκης -ευγενώς φερόμενος- παρέθεσε αφιλοκερδώς πλούσιο γεύμα.

Το απόγευμα απόλαυσε ελληνικό καφέ στο πρεσβυτέριο.



 Ακολούθως προσκύνησε εσπερίως στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου αύριο θα λειτουργήσει...

 ... πέρασε από όλα τα παρεκκλήσια της Ενορίας Μπανάτου...

 ... επισκέφτηκε τον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ενορίας Γαϊτανίου Ζακύνθου και προσκύνησε το θησαυριζόμενο εκεί Λείψανο του Κρητός Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου...

 ... θαύμασε την πόλη της Ζακύνθου αφ' υψηλού, ήτοι από το λουλουδιασμένο προάστιο του Μπόχαλη... 





... απόλαυσε τις ομορφιές της "ωραίας και μόνης Ζακύνθου" (κατά τον Ανδρέα Κάλβο) και παρακολούθησε την δύση του σημερινού ηλίου από τη θέση "Μπαλκόνι"! 

Αύριο το πρωί τα σπουδαιότερα, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου! Προσκαλούμε τους βουλομένους, να προσέλθουν στην Ευχαριστιακή αυτή Σύναξή μας, στην οποία -σημειωτέον- θα παραστεί συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης μας Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος θα καλωσορίσει επίσημα τον φιλοξενούμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: