e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ανδρεία απάντηση π. Αναστασίου Σαλαπάτα προς τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο [video]






Ανταπόκριση από Λονδίνο: Πρωτοπρεσβύτερος ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ

Λαμβάνοντας μέρος στο πρόσφατο Ιερατικό Συνέδριο των Θυατείρων (16 Μαΐου 2019), είχα την ευκαιρία, απαντώντας σε παράδοξες αιτιάσεις του τιτουλαρίου Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου (Ware), να ομιλήσω δύο φορές και να υποστηρίξω με θέρμη τα κανονικά δικαιώματα της Μητρός Αγίας Μεγάλης του Χριστού Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας, του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, αναφορικά με:

1) Τη σύγκληση Συνόδου και τα πρωτεία στις Πανορθόδοξες Συνόδους, με οσεσδήποτε Εκκλησίες κι αν είναι παρούσες (στην Κρήτη το 2016 ήταν 10 από τις 14)!
2) Το αποκλειστικό του προνόμιο για ανακήρυξη Αυτοκεφάλου τοπικής Εκκλησίας, ειδικά όταν αυτή είναι Εθνική Εκκλησία, όπως η πρόσφατα ανακηρυχθείσα Εκκλησία της Ουκρανίας! Κι ας σημειωθεί ότι εκείνοι που αντιδρούν στο δικαίωμα αυτό, έχουν οι ίδιοι λάβει την αυτοκεφαλία τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
3) Το κανονικό δικαίωμά του να δέχεται τους προσφεύγοντας σε Αυτό με την Έκκλητο! Και φυσικά να τους αποκαθιστά, όταν έτσι αποφασίζει, σε πλήρη κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία!
4) Το κανονικό δικαίωμά του να ονομάζεται «Νέα Ρώμη». Ο όρος "2η Ρώμη" δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως εκ τούτου η χρήση του όρου "3η Ρώμη" από το άτακτο Πατριαρχείο της Μόσχας είναι παντελώς άστοχη, αν όχι μια ανιστόρητη αστειότητα!!!

Ευγνωμόνως ευχαριστώ τον αγαπητό μου φίλο και φωτογράφο των Θυατείρων Alexios Gennaris για τις θαυμάσιες φωτογραφίες του και το Hellenic TV για το βίντεο!






Δεν υπάρχουν σχόλια: