e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

"Πατριάρχης" Φιλάρετος. Πολύ κακό για το τίποτα...

Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ


Δυο επίσκοποι από... Ρωσία, καμιά ντουζίνα κληρικοί, κάμποσοι μοναχοί και καμιά 100αριά λαϊκοί μαζεύτηκαν για να παρηγορήσουν σήμερα, 20 Ιουνίου 2019, στο Κίεβο τον γερο-Φιλάρετο και να τον πείσουν ότι είναι ακόμη "Πατριάρχης", λίγο πριν ο Κύριος τον καλέσει στην αιωνιότητα...

Από όσα γράφονται παρακάτω, συνειδητά επέλεξα να απουσιάζει η εκδοχή ότι ο Φιλάρετος πάντοτε ήταν και παραμένει πράκτορας της Μόσχας, πονηρά επιστρατευμένος από την πρώτη στιγμή που αυτοανακηρύχθηκε "Πατριάρχης", για να ευτελίσει και να ακυρώσει το διαχρονικό αίτημα του Ουκρανικού Λαού για αυτοκεφαλία της Εκκλησίας του… Μολονότι, οι ενδείξεις που συνεπικουρούν σε μια τέτοια υποψία είναι πολλές και από διάφορες πηγές, θεωρώ ότι χρειάζεται κάτι ισχυρότερο για να το στηρίξουμε ως την κύρια αιτιολογία της συμπεριφοράς του.

Εύχομαι πραγματικά να συνέλθει, έστω και στο "και πέντε", και να μην φύγει από αυτή τη ζωή έχοντας αποτινάξει την ύψιστη ευεργεσία που του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κόντρα σε τόσους ισχυρούς και αδίστακτους αντιπάλους και με μεγάλο κόπο και κόστος, να αποκατασταθεί δηλαδή στην αρχιερωσύνη και να μην είναι σχισματικός και καθηρημένος...

Θα ήταν μια προσωπική τραγωδία για τον ίδιο -ο ορισμός της προσωπικής ανοησίας και ψυχασθένειας- να επιτύχει μια νέα καθαίρεση από την κανονική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και να εκμετρήσει το ζειν στο σχίσμα και στην αμετανοησία...

Αλλά δεν νομίζω ότι η περίπτωση του Φιλαρέτου είναι αντιμετωπίσιμη κυρίως από κανονικής και εκκλησιολογικής απόψεως. Όπως όλα δείχνουν, ο ταλαίπωρος αυτός γέρων έχει άλλης φύσεως πρόβλημα, το οποίο στο αστικό δίκαιο όλων των συγχρόνων κρατών αντιμετωπίζεται με μια διαδικασία που κηρύσσει τον πάσχοντα "ανίκανο προς δικαιοπραξία"... Δηλαδή, το θέμα είναι περισσότερο βιολογικό και λιγότερο θεολογικό, όπως εύστοχα γράφτηκε αυτές τις ημέρες και από άλλο αρθρογράφο.

Σε κάθε περίπτωση, για όσους παραξενεύονται από τις εξελίξεις, η αλήθεια πίσω από τις καταιγιστικές πληροφορίες είναι η εξής: ο κατά φαντασίαν "Πατριάρχης" Φιλάρετος σκέπτεται, ομιλεί και πράττει ως γνήσιος Μοσχοβίτης. Αυτό είναι το πνεύμα της πλάνης και της εκκλησιολογικής αιρέσεως που διέπει την Ρωσική Εκκλησία και διέφθειρε δυστυχώς και όσους εξαρτώντο από αυτήν... Μια πλάνη που έχει παραφθείρει τον θεσμό της Αυτοκεφαλίας, ώστε να θεωρείται η Εκκλησία όχι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, αλλά -κατά την μοσχοβίτικη αντίληψη- ως μια "χαλαρή συνομοσπονδία" τοπικών ανεξαρτήτων Εκκλησιών.

"Φιλάρετοι" υπάρχουν δυστυχώς σε όλες τις τοπικές Εκκλησίες... Και είναι έτοιμοι να διαλύσουν τα πάντα, εάν θιγεί η ψευδαίσθηση αυτής της "ανεξαρτησίας", η οποία δεν αναγνωρίζει Πρώτο, δεν αναγνωρίζει Πρωτόθρονη και Πρωτεύθυνη Εκκλησία, αλλά συκοφαντεί την Ορθόδοξη Εκκλησιολογία αιώνων, ως δήθεν "παπική"... Αυτές τις ημέρες μάλιστα μια ομάδα τραγικών σχισματικών (αποτειχισμένων) κληρικών, με τη συμμετοχή δυστυχώς και κανονικού κληρικού από την Πάτρα, διοργανώνουν ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με στόχο να στηρίξουν την αιρετική μοσχοβίτικη εκκλησιολογία και να συκοφαντήσουν την Ορθόδοξη, όπως εκφράζεται αυθεντικά διά των αιώνων από το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα που ήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή το Ουκρανικό, θα αντιμετωπισθούν από μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στην οποία θα ξεκαθαρίσει οριστικά ποιοι είναι κανονικά μέλη της Μίας Εκκλησίας και ποιοι θέλουν να είναι προτεστάντες με ένδυμα και προβιά "ορθοδόξου"... Και αυτό δεν μπορεί να περιμένει πολύ. Ήδη γίνεται μεγάλη ζημιά στην Εκκλησία από τη δράση αυτών των αιρετικών που πρακτορεύουν διεθνώς την πνευματική έκπτωση και δυσωδία της Ρωσικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: