e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τιμά τη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή), κορυφαίου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, κατά τους νεώτερους χρόνους, τίμησε σήμερα. Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών από την κοίμησή του.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης περιέγραψε την εμβληματική, όπως την χαρακτήρισε, εκκλησιαστική φυσιογνωμία του πνευματικού αυτού πατρός, η οποία αποτελεί “πρότυπον ευόρκου ασκήσεως του επισκοπικού αξιώματος, και θυσιαστικής μερίμνης διά την ένθεον και κανονικήν λειτουργίαν των εκκλησιαστικών πραγμάτων”. Ακόμα, έκανε λόγο για έναν χαρισματικό κήρυκα του Ευαγγελίου, αγωνιστή της Ορθοδοξίας, οραματιστή και άνθρωπο του διαλόγου”.

Υπογράμμισε επίσης την θεολογική συμβολή του με αναφορά στην αρχή της θεανδρικότητας της Εκκλησίας, στην εκκλησιολογική ανθρωπολογία, και στο πλαίσιο των διορθοδόξων και διαχριστιανικών διαλόγων. Ως εξέχον χαρακτηριστικό της προσωπικότητος του μακαριστού Ιεράρχου, ο Παναγιώτατος επεσήμανε, ότι “η καθαρά καρδία του ήτο έμπλεως χαράς αμαράντου, του ανεκτιμήτου τούτου δωρήματος της χάριτος του Θεού”, απέναντι και στις πιο μεγάλες δυσκολίες.

Για την χαρισματική προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου, την πολυσχιδή προσφορά του στη Μητέρα Εκκλησία αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα, στην πορεία της Οικουμενικής κινήσεως και ειδικότερα στην επαναπροσέγγιση Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στη θυσιαστική προσφορά του ως Ποιμενάρχου του λαού του Θεού στην Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου μίλησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Γέρων Περγάμου Ιωάννης και Φιλαδελφείας Μελίτων. 

Στην τιμητική εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός,  Κινσάσα Νικηφόρος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Σηλυβρίας Μάξιμος, οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Αλικαρνασσού Αδριανός, Αραβισσού Κασσιανός και Τράλλεων Βενιαμίν, κληρικοί, αγιορείτες μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος κόσμου. Παρών ήταν και ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ.Γεώργιος Γαϊτάνης.

Το πρωί στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, στη Χαλκηδόνα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μ.Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα και τον διάκονο Γρηγόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στο τέλος της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Ιεράρχου και κατέθεσε άνθη στον τάφο του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο οικείος Ποιμενάρχης, Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και άλλοι Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Ι. Μ. Χαλκηδόνος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και ευλαβείς χριστιανοί τιμώντες την μνήμη αυτού.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δεξίωση.


























Δεν υπάρχουν σχόλια: