e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Απόλυτη ερημιά τους Αγίους Τόπους λόγω Κορονοϊού - Κυριακή Ορθοδοξίας 2020 στην Beit Jala της Παλαιστίνης [video]

Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Οι προσπάθειες τόσο της Παλαιστινιακής όσο και της Ισραηλινής πλευράς στους Αγίους Τόπους, ώστε να πάψει την ενσκήψασα εξάπλωση του Κορονοϊού είναι σύντονες και γίνονται, μέρα με την ημέρα, ακραίες. Έτσι, έχουν σφραγισθεί όλα τα προσκυνήματα, με πρώτο την περίφημη Βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού, στη Βηθλεέμ. Οι πόλεις και τα χωριά έχουν μετατραπεί σε τόπους απόλυτης ερημιάς, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα.




Για την ακριβή τήρηση των ειδικών μέτρων αυτοπεριορισμού των πολιτών επιβλέπει ο στρατός, ενώ σε πάμπολλες περιπτώσεις στήνονται οδοφράγματα μη διέλευσης. Από σήμερα μάλιστα απαγορεύεται η έξοδος όλων των πολιτών της Παλαιστίνης έξω από το σπίτι τους και καθ' όλη την επικράτεια των παλαιστινιακών εδαφών. 




Το επίκεντρο του προβλήματος εστιάζεται στην πόλη Beit Jala (Μπετζάλλα, 10 χιλιόμετρα από τα Ιεροσόλυμα και 2 μόλις χιλιόμετρα από την πασίγνωστη Βασιλική της Γεννήσεως Βηθλεέμ, με 18.000 περίπου κατοίκους), όπου εκεί, στο Ξενοδοχείο Angel, κατέλυσαν οι προσκυνητές από την Ηλεία και, ακολούθως, από εκεί και δι' εκείνων -ισχυρίζονται οι  Παλαιστίνιοι- ότι μεταδόθηκε ο ιός. 






Γενικώς άπαντα τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει, το δε συγκεκριμένο μετατράπηκε σε ένα άτυπο απομονωτήριο κρουσμάτων, διότι σταδιακά το προσωπικό του Angel Hotel διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό, οπότε έχουν τεθεί διά ροπάλου σε περιορισμό στον "μολυσμένο" ήδη τόπο εργασίας τους. 

Παρόμοια εξέλιξη απαγόρευσης έχουν άπαντα τα πολυπληθέστατα σχολεία και όλοι οι χριστιανικοί ναοί όλων των δογμάτων και οι ιεροί χώροι των άλλων θρησκειών.

Μια λύση εκκλησιασμού των πιστών Ορθοδόξων, εκ των πραγμάτων, είναι για τους Αγίους Τόπους και προς το παρόν η μετάδοση των ιερών Ακολουθιών και θείων Λειτουργιών από το διαδίκτυο. Διότι πλέον στους Ορθόδοξους Ναούς έχει απομείνει ολόμονος ο Ιερέας με ένα συνήθως άτομο, κάνοντας χρέη ψάλτη ή του λαϊκού στοιχείου, που προαπαιτείται για να τελεσθεί Ευχαριστιακή Σύναξη.



Για παράδειγμα, εντοπίσαμε στο διαδίκτυο τον Ορθόδοξο Ναό της Παναγίας στην Μπετζάλλα, από όπου μεταδίδεται η λειτουργική ζωή των Ορθοδόξων. Εκεί εκκλησιαζόταν συνήθως μέγα πλήθος αραβόφωνων πιστών της ευρύτερης περιοχής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: