e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Συνέντευξη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (+11.4.1991) στον π. Παναγιώτη Καποδίστρια (28.4.1990) [audio]


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Με πολλή χαρά και ικανοποίηση καταφέραμε να ψηφιοποιήσουμε προ καιρού στο κανάλι μας, στο YouTube, μια συνέντευξη που είχα την ευκαιρία να κάνω με τον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο, στις 28 Απριλίου 1990, στην εκπομπή που διατηρούσα από το 1989 ώς το 1994 στον πρωτοποριακό ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Ζακύνθου "Ελεύθερη Ραδιοφωνία Ζακύνθου" (συντομογραφικά: ΕΡΖ). Η εκπομπή έφερε τον τίτλο "Από τα ρείθρα του Ιορδάνη στα κύματα των FM" και είχε περιεχόμενο θεολογικό - λογοτεχνικό - μουσικό.

Ο ίδιος ο Λάγιος, στις αρχές Απριλίου 1990 με πήρε τηλέφωνο και δειλά-δειλά (!!!) με παρακάλεσε (κυριολεκτικά) να τον δεχτώ στην εκπομπή. Είχε -είπε- μόλις εκδώσει έναν δίσκο, το "Έργα για Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων" με τη Μαρίζα Κωχ και κανένας ραδιοφωνικός αστέρας ή σταθμός της Ζακύνθου δεν τον δεχόταν στα στούντιό του... Τού είχαν κάμει απαξάπαντες εμπάργκο, εξαιτίας ανούσιων επαρχιωτικών μικροτήτων, σχεδόν όμως εγκληματικών... Συγκλονίστηκα!... Ποιον δεν ήθελαν;;; Ναι, αυτόν, τον οποίο σήμερα υμνούν και χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο... Αμέσως δέχτηκα την πρότασή του και όντως συμπαρουσιάσαμε τον δίσκο του (τον οποίον μάλιστα μού χάρισε με θερμή αφιέρωση), μαζί με μιαν εκ βαθέων συζήτηση. 

Αυτά, ως προς τα παρασκήνια εκείνου του πικρού καιρού... Λυπάμαι ακόμη πολύ και που τα σκέπτομαι...

Σημειωτέον ότι αυτή η εκπομπή απομαγνητοφωνήθηκε από τον φιλόλογο και ποιητή Διονύση Σέρρα το 2006 και δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Επτανησιακά Φύλλα, τ. 26 (Φθινόπωρο-Χειμώνας 2006) σσ. 677-692. 

Η εν λόγω εκπομπή, μετά το 1990, ξαναμεταδόθηκε από την ΕΡΖ ένα χρόνο μετά, με αφορμή τον τόσο πρόωρο θάνατο του Λάγιου, τον Απρίλιο του 1991. Έκτοτε η αρχειακή εκείνη κασέτα εποχής παρέμεινε στη σιωπή μέχρι τώρα, οπότε πλέον ψηφιοποιήθηκε για ακρόαση από τους φίλους του αγαπημένου μας Συνθέτη και καταχώρησή της (γιατί όχι;) στην Ιστορία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: