e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη Ελπιδοφόρου προς ιερείς και πρεσβυτέρες για τις θυσίες εν μέσω Covid-19


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 3.6.2020

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Σύνδεσμο του Ιερού Κλήρου της Αμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, εξέφρασε τις ευχαριστίες, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους ιερείς και τις συζύγους τους πρεσβυτέρες. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «πριν πω οτιδήποτε άλλο, θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου σε όλους εσάς, στις πρεσβυτέρες σας και στις οικογένειές σας για τις θυσίες, στις οποίες υποβληθήκατε αυτούς τους τελευταίους λίγους μήνες χάριν της πίστης μας και χάριν των πιστών μας».

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που ανάκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού και χαρακτήρισε τη διακονία τους «Προδρομική» επισημαίνοντας πως «ο δρόμος που διανύσαμε μαζί ήταν, πράγματι, ένας δύσκολος δρόμος. Η συλλογική μας διακονία ήταν παρόμοια με εκείνη του Αγίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη: «Και έσται τα σκολιά εις ευθείαν και αι τραχείαι εις οδούς λείας» (Λουκ. 3, 5).

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους στραβούς δρόμους που πρέπει να ισιώσουν, διερωτηθείς: «Ποιοι είναι οι στραβοί δρόμοι που πρέπει να ισιώσουν; Οι παρεξηγήσεις σχετικά με το τι είναι απαραίτητο σ’ αυτούς τους καιρούς των πολλών περιορισμών. Ποιο είναι το σκληρό που πρέπει να μαλακώσει; Τα μυαλά και τα συναισθήματα των πιστών μας, διότι έχουν σκληρύνει πνευματικά εξαιτίας της απώλειας των αγαπημένων προσώπων και των φίλων τους, αλλά και εξαιτίας της απώλειας του τρόπου ζωής και του τρόπου του βιοπορισμού τους. Επιπλέον, η πίστη τους στο θεσμό της Εκκλησίας, στην αποτελεσματικότητα των μυστηρίων έχει κλονιστεί. Και για μερικούς ο κλονισμός αυτός φτάνει μέχρι τον πυρήνα της ύπαρξής τους» και συμπλήρωσε πως «γι’ αυτό το λόγο, το πνευματικό μας καθήκον αυτή τη στιγμή είναι προδρομικό στην ουσία του. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την επιστροφή σε μεγαλύτερο βαθμό κανονικότητας, ακόμη κι αν τα βήματα επιστροφής είναι μικρά στο πέρασμα του χρόνου».

Κάλεσε όλους σε εγρήγορση, ώστε, όπως είπε, «η Ορθοδοξία και η Ορθοπραξία μας να διατηρούνται στις μέρες μας». Με ευθύτητα και παρρησία είπε πως «αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις στις παραδοσιακές πρακτικές και τελετουργίες μας, καθώς ανοίγουμε ξανά», ενώ διαβεβαίωσε όλους ότι συμβουλεύεται τους καλύτερους νομικούς και υγειονομικούς ειδήμονες, ενώ χαρακτήρισε «άδικα και αντισυνταγματικά τα εμπόδια» που θέτουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Είπε χαρακτηριστικά, πως «θέλω να διαβεβαιώσω όλους σας ότι εγώ και όλοι οι Ιεράρχες συμβουλευόμαστε τις καλύτερες νομικές και δημόσιες υγειονομικές πηγές για να προσδιορίσουμε τον τρόπο που θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε καλύτερα τις παραδόσεις μας. Η δόξα της Αμερικής είναι η επιμονή της στη θρησκευτική ελευθερία και λαμβάνουμε μέτρα ώστε να ανταποκριθούμε στις τοπικές κυβερνητικές απαιτήσεις, οι οποίες θέτουν άδικα και αντισυνταγματικά εμπόδια στην Εκκλησία.

Πρέπει να επιμείνουμε και θα επιμείνουμε στο ότι η ελεύθερη άσκηση της θρησκείας, που διασφαλίζεται από την Πρώτη Τροποποίηση, δεν μπορεί να περιοριστεί υπερβολικά και παράλογα από την κυβέρνηση. Οπως γνωρίζετε, είμαι μέλος του Διαθρησκειακού Συμβουλευτικού Σώματος του Κυβερνήτη Κουόμο της Νέας Υόρκης και έχω ήδη συμμετάσχει στην πρώτη μας συνάντηση. Απ’ όσα έχω δει, είμαι πεπεισμένος ότι τα θρησκευτικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα όλων των αγαπητών συμπολιτών μας θα γίνουν σεβαστά και θα προστατευθούν.

Και ναι, επιχειρούμε διευθετήσεις στις τρέχουσες συνθήκες και προσευχόμαστε ειλικρινά να μην δούμε την επανεμφάνιση του ιού. Βήμα–βήμα μπορούμε να επιστρέψουμε σε όλη ή στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Εκκλησίας, όπως την γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Αυτό που θα καταγραφεί ιστορικά στο διηνεκές για μας και τους πιστούς μας είναι ο τρόπος που ενεργήσαμε και αντιδράσαμε σ’ αυτή την κρίση».

Αναφέρθηκε ακόμα και σ’ εκείνους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κρίση της πανδημίας συμπεριφέρονται εγωιστικά και διασπαστικά. Είπε πως «υπάρχουν πολλές φωνές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κρίσιμη στιγμή για να προωθήσουν τη δική τους εκδοχή για το Ευαγγέλιο. Στην πραγματικότητα, προωθούν τον εγωισμό τους. Είτε αναλαμβάνοντας το ρόλο των μεγαλομαρτύρων της πίστης είτε των υπερ-ορθολογιστών της επιστήμης, επιδιώκουν να στρέψουν τα μέλη του Σώματος του Χριστού το ένα εναντίον του άλλου. Σας ρωτώ: Αυτή είναι η αποστολή της ιεροσύνης;

Η αποστολή μας είναι να υπηρετούμε το Σώμα του Χριστού -ολόκληρο το Σώμα και παρατηρήστε ότι τα μέλη του είναι ενωμένα μεταξύ τους όπως τα μέλη ενός ανθρώπινου σώματος- με αγάπη, αμοιβαίο σεβασμό, τιμή και κατανόηση.

Ετσι θα τιμήσουμε την ιεροσύνη μας - όχι μόνο τώρα στην περίοδο της πανδημίας, αλλά κάθε στιγμή και σε κάθε τόπο» και προέτρεψε τους ιερείς να συνεχίσουν τον αγώνα. Τους είπε επί λέξει «αδελφοί μου, αγωνίζεσθε τον καλό αγώνα και αγωνίζεσθε με γενναιότητα. Σας ευλογώ και σας ευχαριστώ για τους κόπους σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: