e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Κατέβασαν τις πινακίδες από την Αγία Σοφία που έγραφαν «μουσείο»


Με τον Ταγίπ Ερντογάν ολοένα και να αποθρασύνεται επιταχύνονται οι εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.



Σήμερα οι Τούρκοι ξήλωσαν την ταμπέλα που έγραφε «Μουσείο Αγίας Σοφίας» ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών από τις πρώτες εργασίες στο θόλο του ναού.

Σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποκατέστησε ένα λάθος αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς το Κεμάλ Ατατούρκ το 1934.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία σέβεται τις άλλες θρησκείες και πως υπάρχουν 435 εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη.

Θέλοντας να εκμεταλλευθεί για την δημοτικότητά του ένα οικουμενικό μνημείο ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να έχει σχεδιάσει να κάνει ο ίδιος το κήρυγμα μετά την προσευχή της 24ης Ιουλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να ενεργήσει σαν ιμάμης στο πλαίσιο του plan B όπως το χαρακτηρίζει η εφημερίδα θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ηγηθεί της πρώτης προσευχής.

Τον είχαμε δει να διαβάζει μέσα στη Αγία Σοφία την προσευχή για την πεντακοσιοστή εξηκοστή έβδομή επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Φερούχ Μουστουέρ βοσνιακής καταγωγής θα είναι ο ιμάμης που θα διαβάσει την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: