e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Κυριακή, 9.8.2020, με ανάμνηση της φονικής Σεισμοπυρκαγιάς του 1953 εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Θ΄ Ματθαίου, 9 Αυγούστου 2020, διαρκούσης της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας έγινε στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Πολλοί εκ των εκκλησιασθέντων πιστών (είτε εντοπίων, είτε εξ Αθηνών) παρέμειναν εκτός Ναού, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός εντός, για τον φόβο της διασποράς του νέου Κορονοϊού, ενώ όλοι όσοι έμειναν εντός έφεραν μάσκα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές.

Κατά την επικρατούσα τάξη, εψάλη στους Ναούς του Τζάντε, σήμερα, Β΄ Κυριακή του Αυγούστου, ειδική Ακολουθία περί της βιβλικής Σεισμοπυρκαγιάς του Αυγούστου 1953, η οποία -ως γνωστόν- ισοπέδωσε ολοσχερώς την πόλη της Ζακύνθου και αλλοίωσε ανεπιστρεπτί τα χωριά της, όπως και άλλα νησιά του Ιονίου. 

Κατά την σημερινή θ. Λειτουργία, ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας -ομιλώντας προς το εκκλησίασμα- διεκτραγώδησε δι' ολίγων τις καυτές εκείνες ημέρες του Αυγούστου '53, οι οποίες έκτοτε και διαπαντός έχουν περάσει ως αποφράδες στη συλλογική μνήμη των Ζακυνθίων, στο δε τέλος εψάλη η προαναφερθείσα Ακολουθία περί των Σεισμών. Έψαλαν κατανυκτικά οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Ιωάννης Καραβάνης.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω αναμνηστική των Σεισμών Ακολουθία ποιήθηκε από τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια, τη αναθέσει του Σεβ. Μητροπολίτου (νυν Δωδώνης) κ. Χρυσοστόμου του Συνετού αμέσως μετά την ανάρρησή του στον μητροπολιτικό θρόνο της Ζακύνθου (1994) και δημοσιεύτηκε οριστικά στον συλλεκτικό Τόμο Ζακύνθου Εορτοδρόμιον (εκδ. Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1998, κόποις π. Π. Κ.), αφού πρώτα πήρε τη σχετική έγκριση της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: