e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Απεβίωσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ, ο Μεσσήνιος δικηγόρος του Mandela και "Παππούς" του Ελληνισμού της South Africa


Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απεβίωσε σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου 2020, ο Μεσσήνιος δικηγόρος και συνεργάτης του Νέλσον Μαντέλα Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπήρξε καθ' ολη τη μακρά ζωή του (15.11.1927-9.9.2020) πηγή προσφοράς, τόσο στους αγώνες κατά του Απαρτχάιντ, όσο και στον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής σε καιρούς μάλιστα δίσεκτους. Γι' αυτό ακριβώς είχε τον σεβασμό και την αγάπη των Ομογενών και του λαού, που ακόμη και ακόμη εμπνέεται από την ηγετική φυσιογνωμία του Μαντέλα.



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΑΣ (2010) ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΤΑΣΤΑΝΤΑ:

Ο Γεώργιος Μπίζος, ο "Παππούς" του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική, μιλά για την Κρίση στην Ελλάδα / George Bizos and the Greek Crisis



Μεγάλη κι εμβληματική μορφή ο Μεσσήνιος Γεώργιος Μπίζος (George Bizos) στη Νότιο Αφρική. "Παππού" τον προσφωνούν σεβαστικά οι νεότεροι Έλληνες. Υπήρξε -ως γνωστόν- ο έμπιστος δικηγόρος και αφοσιωμένος φίλος του αγωνιστή της Δημοκρατίας Nelson Mandela κατά τις πέτρινες και οργισμένες ημέρες του Απαρτχάιντ και μετά την κατάλυσή του. Υπηρέτησε πάντα και αδιάπτωτα τον τόπο της αποδημίας του σε κορυφαίες μάλιστα στιγμές της νοτιοαφρικανικής ιστορίας, αλλά δεν έπαψε ούτε μια στιγμή να εκφράζει τις υψηλές και απαράβατες αξίες της ελληνικής πατρίδας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κατά την διάρκεια της φυλάκισης Μαντέλα, ο Μπίζος τού κρατούσε συντροφιά κάποιες στιγμές, διαβάζοντας και μεταφράζοντάς του Διονύσιο Σολωμό.

Ομιλώντας ως Εισηγητής στο Συνέδριο για την Διασπορά και την προσφορά της στη νοτιοαφρικανική κοινωνία, με θέμα "Ο Έλληνας της Διασποράς και η συμβολή του στη μετάβαση της χώρας στη Δημοκρατία" (Σχολή SAHETI, 5 Ιουνίου 2010, στην οποία συμμετείχε και ο γράφων αυτές τις γραμμές), αναφέρθηκε με συγκίνηση και λόγους αναστεναγμού στην Κρίση, που βιώνει η μητροπολιτική Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι όλα θα πάνε καλύτερα, με τη σύμπνοια πάντως και την υπερπροσπάθεια όλων. "Στενοχωρούμεθα για το μέλλον της Ελλάδας", είπε, για να καταλήξει: "Είμαι ένας απ' αυτούς, ο οποίος πιστεύει ότι ό,τι να έχει γίνει, η Ελλάδα θα μείνει ελληνική"!



Λήψη και copyright βίντεο: π. Παν. Καποδίστριας, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: