e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η εορτή του Αγίου Δημητρίου στους Αγίους Θεοδώρους και στα Λιβρόχια της Ίμβρου


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020, για την εορτή του Αγίου Δημητρίου,  ημέρα κατά την οποία εόρταζε με το κατά κόσμον όνομά του, στο φερώνυμο παρεκκλήσι στο χωριό του, στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου. Εκκλησιάστηκαν Αρχιερείς, κληρικοί και πλήθος συγχωριανών του Παναγιωτάτου. 

Υπενθυμίζεται ότι το παρεκκλήσι αυτό αναστήλωσε το 1955 ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, στη μνήμη των γονέων του, καταγόμενος και εκείνος από τους Αγίους Θεοδώρους.

Την παραμονή ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό της εορτής που τελέστηκε στο πανηγυρίζον εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, Μετόχι της Ι.Μονής Σινά, στα Λιβρόχια.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Σεβ. κ. Κύριλλος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Στο τέλος ο Παναγιώτατος απευθυνόμενος προς τους δεκάδες πιστούς που ανέβηκαν στην πλαγιά του Όρους του Αγίου Δημητρίου εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την αναβίωση της πανηγύρεως αυτού του Μετοχιακού Ναού, που παλαιότερα τέτοια ημέρα συγκέντρωνε πλήθος πιστών από τα κοντινά Αγρίδια, αλλά και όλη την νήσο. Ευχήθηκε ο Θεός να προφυλάσσει όλους από την πανδημία, “και να μας αξιώνει να συναντώμεθα και να επανασυναντώμεθα με υγεία και με καλή καρδιά, στον τόπο μας και χαιρόμαστε την πρόοδό του, την αύξησή του, την ευημερία του. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου αλλά και τον Μητροπολίτη Μύρων, που κατάγεται από τα Αγρίδια, για την πρωτοβουλία τους να τελεστεί και πάλι το πανηγύρι, αλλά και για την προσπάθειά τους να αναβιώσουν παλαιότερα έθιμα της Ίμβρου. Τους προέτρεψε δε, όπως και τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας, να μιλήσουν για την ιστορία του Ναού αλλά και για τις πανηγύρεις του παρελθόντος. 

Οι Μητροπολίτες Ίμβρου κ. Κύριλλος και Μύρων κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκαν στις παλαιές παραδόσεις και τα έθιμα των κατοίκων της νήσου και στην μεταξύ τους συνεργασία για την αναβίωσή τους, ενώ ο επίσης Αγριδιανός Μητροπολίτης κ. Μελίτων, ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε για την αγάπη των Αγριδιανών για τον Άγιο Δημήτριο και αναφέρθηκε στη θαυματουργική παρέμβαση του αγίου στην ζωή του, το 1964.

Ο Παναγιώτατος, τέλος, απευθυνόμενος πατρικώς προς όλους τους Ιμβρίους τους προέτρεψε να είναι πάντοτε ενωμένοι και να στηρίζουν ο ένας τον άλλο για το κοινό καλό και την πρόοδο της ομογένειας. 

Ακολούθως, ο Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι κληρικοί και οι πιστοί κάθισαν στην αυλή του Ναού και υπό τους ήχους της παραδοσιακής Ιμβριώτικης μουσικής γεύτηκαν τα τοπικά κεράσματα και την πατροπαράδοτη κουρκούτα. 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο


Δεν υπάρχουν σχόλια: