e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Συνάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου με Ερντογάν


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να μεταβεί αύριο Τρίτη 2 Μαρτίου στην Αγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν έχει προσκαλέσει όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να τους ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις του αναφορικά με ζητήματα που άπτονται των επί μέρους Δικαιοδοσιών τους, συμπεριλαμβανομένων και των Βακουφίων, που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία εκάστης Θρησκευτικής οντότητας στην Τουρκία.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.», ο Τούρκος Πρόεδρος έχει καθιερώσει προ τριετίας αυτή την προσωπική επικοινωνία με τους θρησκευτικούς ηγέτες για θρησκευτικής φύσεως θέματα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κάτι τέτοιο γινόταν από τους κατά τόπους Νομάρχες.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι οι σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με την Προεδρία της Τουρκίας είναι καλές. Ο Πατριάρχης αναμένεται να επιστρέψει αυθημερόν στην Εδρα του στην Κωνσταντινούπολη.

Εξ’ άλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, συμπροσευχήθηκε, στον Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.

Εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, ο Πρέσβης της Σερβίας στο Μαυροβούνιο, Δρ. Vladimir Božović, και πιστοί από την Πόλη.

Μετά την απόλυση, σε μία σεμνή «οικογενειακή» συγκέντρωση, ο Παναγιώτατος δέχτηκε τα σέβη και τις ευχές της Πατριαρχικής Αυλής για τα γενέθλιά του, ενώ η εν τη Πόλει σεπτή Ιεραρχία του ευχήθηκε με εγκάρδιο συγχαρητήριο Μήνυμα και άνθη, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία, που ισχύουν τα Σαββατοκύριακα.

Ο Παναγιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον ελεήμονα Θεό για όλα όσα του προσέφερε στην πορεία της ζωής του, και ιδιαιτέρως στα 60 χρόνια που διακονεί την Μητέρα Εκκλησία, εκ των οποίων τα 30 από την θέση του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ευχαρίστησε δε και τη σεπτή Ιεραρχία του Θρόνου, και ευλόγησε τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, εκφράζοντας σε όλους την ευαρέσκειά του για την ολοπρόθυμη συμπαράστασή τους.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση, στο Πατριαρχικό Γραφείο, με τον Πρέσβη Δρα Vladimir Božović, ο οποίος είναι και Νομικός Σύμβουλος του Πατριαρχείου Σερβίας, κατά την οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ανάμεσα στα πολλά ευχητήρια μηνύματα ήταν και του Μητροπολίτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου, ο οποίος έγραψε «με την ευκαιρία των γενεθλίων σας, και προσευχόμενοι ενθέρμως για εσάς, σας ευχόμαστε καλή υγεία, μακροημέρευση, πολλά ευλογημένα έτη διακονίας και προσφοράς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και επιτυχία σε όλα τα αγαθά σας έργα».

Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυξ, 1.3.2021


Δεν υπάρχουν σχόλια: