e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Νέα δράση στο "Lectures Αληθώς": Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας παρουσίασε τα Μοναστήρια της Ρόδου

Κατ΄αυτό τον μακρόσυρτο κι επώδυνο για όλους καιρό της Πανδημίας, για δεύτερο ακαδημαϊκό έτος, οι συντελεστές του "Αληθώς", δηλαδή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου Ζακύνθουσυνεχίζουν να προσφέρουν στους θιασώτες τους την δυνατότητα παρακολούθησης διαδικτυακών διαλέξεων και παρουσιάσεων, μες από τις δράσεις του β΄ κύκλου του ειδικού προγράμματος, υπό τον γενικό τίτλο "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ".

Η νεότερη τηλε-διάλεξη φιλοξένησε τον Αρχιμανδρίτη ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΠΟΚΚΙΑ, έγκριτο Ιεροκήρυκα  της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και Ηγούμενο της Μονής Θαρρίου, ο οποίος παρουσίασε, με πειστικό ύφος και ιστορικά στοιχεία, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: ''ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ". Μες από αυτή την παρουσίαση του έμπειρου ομιλητή επιχειρήθηκε μια συνοπτική περιδιάβαση -προσκυνηματική οδοιπορία- στα πνευματικά προπύργια της αγιοτόκου Ρόδου, τα οποία διασώζουν πολιτισμό αιώνων κι εκπέμπουν φως κραταιό προς κάθε κατεύθυνση, για την ορθόδοξη και αγιοπνευματική θωράκιση του χριστεπώνυμου πληρώματος της νήσου διαχρονικά, δεδομένου ότι ανέκαθεν τα Μοναστήρια θεωρούνται εκκολαπτήρια Αγιότητας και σπονδυλική στήλη της Εκκλησίας. 

Η πρεμιέρα της παρουσίασης του π. Νεκταρίου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, μες από το κανάλι τού "Αληθώς" στο YouTube. Στον σύνδεσμο αυτόν έχει μόνιμα αρχειοθετηθεί, απ' όπου μπορείτε οι ενδιαφερόμενοι να το δείτε και να το ξαναδείτε:


Who is Who 

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΟΚΚΙΑΣ

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας γεννήθηκε στη Ρόδο στις 25 Φεβρουαρίου 1970. Είναι γιος του άξιου ιερέως Φιλήμονος Πόκκια και πνευματικό ανάστημα του ιεραποστόλου Γέροντος Αμφιλοχίου Τσούκου, σήμερα Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας από Νέας Ζηλανδίας. Το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο τελείωσε στη γενέτειρά του. Το 1985 γράφτηκε στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή και το 1987 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ - Τμήμα Θεολογίας, από όπου αποφοίτησε το 1991. 

Διαμένοντας στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παράλληλα με την Θεολογία, παρακολούθησε μαθήματα Δημοσιογραφίας στην Ε.Σ.Η.Ε.Α. και είχε εβδομαδιαία μουσική εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον οποίο εργαζόταν εθελοντικά από το 1991 έως το 1994. Το 1994 έλαβε αριστούχος το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο “Νίκος Σκαλκώτας”. 

Το 1995 επέστρεψε στη Ρόδο και διορίστηκε Διευθυντής του νέου τότε Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού της Ι. Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ Θάρρι (ή Θαρρενού) της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2005 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 26 Αυγούστου 2006 Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, διορισθείς αμέσως και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ρόδου. Στις 21 Νοεμβρίου 2006 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης, την δε Πρωτοχρονιά του 2014 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ι. Μονής Θάρρι. 

Αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες με δημοσιεύσεις περίπου 200 άρθρων, ενώ κάθε Τρίτη επιμελείται και παρουσιάζει στην Τηλεόραση Θάρρι -η οποία εκπέμπει σε όλη την Δωδεκάνησο, την Χίο, την Σάμο και την Ικαρία- τη ζωντανή εκπομπή “Πρόσωπο προς Πρόσωπο”, όπου πραγματοποιεί συνεντεύξεις με φορείς και συλλόγους, δίνοντας έμφαση στην παράδοση, τα ήθη και έθιμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού προγράμματος, πραγματοποιεί αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταγράφοντας και αναδεικνύοντας τους παλμούς της ορθόδοξης πνευματικότητας και κοινωνίας. Κατέχει, εξάλλου, γνώσεις ψηφιοποίησης αρχείων και μοντάζ. 

Τον Ιούλιο του 2018, ολοκληρώνοντας αριστούχος τον σχετικό κύκλο σπουδών, ανακηρύχθηκε διπλωματούχος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρακολουθώντας μαθήματα Αρχαίου Θεάτρου και της σχέσης του με την θεία Λατρεία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: