e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η Μετάθεση του Αγ. Νικολάου από τα Μύρα στο Μπάρι τιμήθηκε στα Αντικύθηρα

Στα ακριτικά προς Νότον Αντικύθηρα, εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο η Μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο Ναό που δεσπόζει πάνω από το γραφικό λιμάνι του μικρού νησιού και κτίσθηκε περίπου μεταξύ 1780-1800 από Κρήτες πρόσφυγες της επαρχίας Κισάμου.

Τις Ιερές Ακολουθίες τέλεσε ο πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Μάλλιος, καθώς η προγραμματισμένη χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ ματαιώθηκε λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρέστη ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Χαρχαλάκης με κατοίκους του νησιού, λιγότερους από τις προηγούμενες χρονιές λόγω της πανδημίας.
Ο Ναός του Αγ. Νικολάου έχει ανακαινισθεί τα τελευταία έτη, χάρη στη φροντίδα των επιτρόπων του και των κατοίκων, αλλά και των ομογενών. Τελευταία δωρεά προ ολίγων εβδομάδων, η νέα εκκλησιαστική επίπλωση του Ναού από τον εξ Αμερικής Αντικυθήριο ομογενή κ. Διονύσιο Γαλανάκη, διακεκριμένο ιατρό στη Ν. Υόρκη. Τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού τελέσθηκαν το 2011 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.
Το 1087, οι Λατίνοι απέσπασαν το Ιερό Λείψανο του Αγ. Νικόλαου από τα Μύρα της Λυκίας και το μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα, και ασφαλώς το πλοίο που μετέφερε τον πολύτιμο θησαυρό έπλευσε στα ύδατα μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, ευλογώντας και αγιάζοντας τους ναυτικούς και τις θάλασσές μας.



























Δεν υπάρχουν σχόλια: