e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Βαρθολομαίος στην Καλαμαριά: "Όσο κρατάμε στην πορεία μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι"

«Όσο κρατάμε στην πορεία και στη ζωή μας τον Χριστό και την ελληνική παιδεία, τότε είμαστε ευλογημένοι και μακάριοι. Με τα δύο αυτά φτερά το γένος μας πετά διαρκώς προς τα άνω, προς τον τελικό προορισμό του που δεν είναι άλλος από τη βασιλεία του Θεού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την άφιξή του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχτηκαν -στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως- εκπρόσωποι της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας και πλήθος πιστών.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη συμβολή οδών, ώστε να υποδεχτείτε την ημών μετριότητα, τον Πατριάρχη σας. Κομνηνοί και Μεταμόρφωσης του Κυρίου, γένος και Εκκλησία μαζί, προσφυγική περιοχή, προσφυγική στις εσχατιές της Οικουμένης και η ευλογημένη Ρωμιοσύνη μας. Προσφυγική και προσφεύγουσα στη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πέρασε η σκέψη μου της ιστορίας τις οδούς, τότε που έφτασαν οι πατέρες σας και οι πατέρες όλων μας, τυφλωμένοι από το δάκρυ και από τον πόνο, από την στέρηση της θέας της πατρίδας, με μόνη συντροφιά τον Χριστό μας. Διέτρεξε η σκέψη μου όλη την ιστορία της περιοχής, από τότε που στη θάλασσα πιο κάτω, ποτάμια έτρεχαν τα δάκρυα των προσφύγων, των ξεριζωμένων, των πονεμένων παιδιών, της καθ' ημάς Ανατολής. Ποτάμια και ο τίμιος ιδρώτας τους, ώστε να οικοδομήσουμε από την αρχή πάνω στα θεμέλια της Ρωμιοσύνης, δηλαδή στην ορθόδοξη πίστη και στον ελληνικό πολιτισμό» πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, επισήμανε ότι είναι ευλογία για όλους η παρουσία του Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά και η υποδοχή του στο συγκεκριμένο σημείο, «που συνδυάζει την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς και το δημαρχείο, ένα σημείο που αναδεικνύει την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ εκκλησίας και τοπικής αρχής. Πάντα με στόχο και σκοπό το κοινό καλό».

«Η επίσκεψή σας στην προσφυγομάνα Καλαμαριά μάς γεμίζει χαρά, καθώς η σεπτή σας παρουσία θα αφήσει θρησκευτικό και πνευματικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Μια πόλη που γνωρίζει την πρόοδο και εξελίσσεται με ρυθμούς σύγχρονης ανάπτυξης, διατηρώντας όμως πάντα την παράδοση και την πολιτιστική της κληρονομιά, μια βαριά κληρονομιά προσφυγιάς και πόνου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε πεζός στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης, όπου αργότερα τελέστηκε επίσημη δοξολογία. Προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια εικονογραφίας αφιερωμένης στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Καλαμαριά. Στην εικονογραφία, διαστάσεων περίπου τεσσάρων επί τρεισήμισι μέτρων, εικονίζεται ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και πλήθος αγίων, καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος να κρατούν εικόνα της Παναγίας. Την εικονογραφία φιλοτέχνησε το Εργαστήριο Αγιογραφίας των αδερφών Χριστοδούλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: