e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Επιφάνιος Κιέβου στην εορτή του Αγ. Γεωργίου: "Θα νικήσουμε τον εχθρό, θα νικήσουμε τον νεότερο αντίχριστο Πούτιν" [photos]

Στις 6 Μαΐου 2022 η Ορθόδοξη Εκκλησία, με το ιουλιανό ημερολόγιο, τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Την ημέρα αυτήν ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Μονής του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου-Vydubychi.

Με τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν Ιερομόναχοι της Μονής και άλλοι κληρικοί.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος προσευχήθηκε για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την εισβολή των ξένων. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας ακούστηκαν επίσης προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση, τον λαό και για την ανάπαυση των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της πατρίδας και των πολιτών.

Στο τέλος της Ευχαριστιακής Σύναξης, ο Προκαθήμενος ομίλησε προς τους εκκλησιασθέντες, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα σε αυτόν τον μεγαλοπρεπή και παλαιό ναό προς τιμήν του αγίου μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ανήμερα της εορτής του ναού, προσφέρουμε τις προσευχές μας στον Θεό κατά τις μεγάλες δοκιμασίες του πολέμου.

Προσευχόμαστε στον μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, τον οποίο ονομάζουμε Τροπαιοφόρο. Γιατί κέρδισε. Κέρδισε, πρώτα απ' όλα, εκείνα τα πάθη που είναι εγγενή σε κάθε άνθρωπο. Έδωσε πνευματικό αγώνα κι έτσι ο Κύριος, δυνάμει του θελήματός του, μας τίμησε να γίνει μεγαλομάρτυρας και προστάτης μας. Απέρριψε τη μεγάλη δόξα που είχε τότε, δεν δελεάστηκε από τις χαρές αυτού του κόσμου, αλλά αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Πού είναι αυτοί που τον καταδίωξαν, τον βασάνισαν, τον χτύπησαν; Έχουν φύγει, και η μνήμη τους έχει φύγει και έχει χαθεί. Και αυτόν τον θαρραλέο πολεμιστή του Χριστού τον τιμούμε ακόμα, τον επικαλούμαστε στις προσευχές μας», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Ο Προκαθήμενος τόνισε επίσης ότι ο ουκρανικός λαός θα δοκιμαστεί από τον πόλεμο και σίγουρα θα κερδίσει.

«Ο Θεός και ο μεγαλομάρτυρας Γεώργιος μάς στηρίζουν επίσης σε αυτόν τον αγώνα. Τον αγώνα που θα περάσουμε και θα γίνουμε νικητές σε αυτόν. Και αυτές οι δοκιμασίες θα μας κάνουν πιο δυνατούς πνευματικά. Γι' αυτό χρειάζεται να αγωνιστούμε, να προσευχηθούμε και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διατηρήσουμε αυτό το μεγάλο δώρο της ελευθερίας, να το καθιερώσουμε και να το μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε τον εχθρό, θα νικήσουμε τον νεότερο αντίχριστο Πούτιν, που αποφάσισε να καταστρέψει τον ουκρανικό λαό μας, για να διαπράξει έναν ακόμη ναζισμό εναντίον του. Όμως τα χέρια μας δεν πρέπει να υποχωρήσουν, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε πνευματικά δυνατοί.

Επομένως, γνωρίζοντας την ιστορία, αναλύοντάς την, παίρνοντας διδάγματα από αυτήν, πρέπει να παλέψουμε μέχρι τέλους αυτή τη στιγμή. Θα νικήσουμε τον εχθρό, θα αποκαταστήσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα, θα επιστρέψουμε στα κατεχόμενα και στην ενωμένη, ανεξάρτητη, ουκρανική, δημοκρατική, ευρωπαϊκή Ουκρανία μας θα οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον. Και αυτό το μέλλον είναι πλέον στα χέρια μας», τόνισε ο Προκαθήμενος.

Να σημειωθεί ότι στη θεία Λειτουργία εκκλησιάσθησαν υπερασπιστές της Πατρίδας, στρατιώτες της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, με το όνομα του στρατηγού Yakov Gandziuk, που ήρθαν από τη Χερσώνα, για να προσευχηθούν μαζί.

Ο Προκαθήμενος αγίασε τα στρατιωτικά διάσημα, ευλόγησε τους υπερασπιστές της Ουκρανίας και παρουσίασε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στην Ταξιαρχία.

«Η Εκκλησία μας αναπέμπει συνεχώς τις προσευχές της για εσάς, τους νεότερους στρατιώτες. Προσευχόμαστε επίσης για όσους έφυγαν από τη ζωή ως αληθινοί ήρωες. Είναι καθήκον μας να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε για αυτούς. Είθε ο Κύριος να σας δώσει σε όλους σας ισχυρή πνευματική και σωματική υγεία, να σας εμπνεύσει να συνεχίσετε να αγωνίζεστε, σταματώντας το κακό που έχει έρθει στο σπίτι μας. Είθε η ευλογία του Θεού να είναι με όλους μας και η προσευχή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που τον τιμάμε σήμερα, να εισακούεται από τον Θεό και ο Κύριος να συνεχίσει να είναι ελεήμων σε όλους μας», ευχήθηκε ο Μακ. Επιφάνιος στους υπερασπιστές της Πατρίδας.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:













































Δεν υπάρχουν σχόλια: