e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Η καλλιπάρθενος Αγία Κυριακή εορτάστηκε στον Πύργο Ηλείας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα καθώς επίσης με την παρουσία πλήθους φιλάγιων Χριστιανών, εορτάσθηκε και φέτος στον Πύργο Ηλείας το διήμερο 6 και 7 Ιουλίου 2022, η σεβάσμια και ιερή μνήμη της λαοφιλούς Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Κυριακής της Αθληφόρου. Η εορταζομένη Αγία είναι ένα από τα αμέτρητα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας η οποία πότισε με το αίμα της την Εκκλησία του Χριστού! Πρότυπο ζωής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό η οποία με την πίστη της κέρδισε την αθανασία και με την θυσία της στερέωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία μας γνωρίζοντας ότι αξίζει κάθε θυσία προκειμένου να αποκτήσουμε την αιώνια ζωή. Δια του φρικτού μαρτυρίου της, κατά το οποίο υπήρξε το ίδιο ηρωική με τους άνδρες, έφυγε για την Άνω Ιερουσαλήμ ως αγνή και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, ενώθηκε η μακάρια ψυχή της με τον Νυμφίο της Χριστό, αιωνίως και κατέστη έτσι ένα εύοσμο άνθος πίστεως, ευσέβειας, αγνότητας, ηρωισμού και καρτερίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, έλαβαν χώρα στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό της εορταζομένης Αγίας και άρχισαν την παραμονή της εορτής, με την τέλεση του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Αιδεσ. Παντελεήμων Παπαηλιού π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο και π. Βασίλειο Λαγκαδινό.
Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλάρετου Σπανόπουλου, βοηθουμένου υπό των Αιδεσ. π. Χαράλαμπου Αθανασόπουλου π. Παναγιώτου Δημητρακόπουλου π. Ιωάννου Διαμαντόπουλου και π. Βασιλείου Λαγκαδινού. Τα Ιερά αναλόγια διηκόνησαν εξαιρετικά με το τάλαντό τους οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες του Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι από Ιεροψάλτες της πόλεως. Οι Θρησκευτικές και λατρευτικές αυτές εορταστικές εκδηλώσεις, περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνος της εορταζομένης Αγίας Κυριακής, υπέρ Υγείας και Θείας βοηθείας των Χριστιανών της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου εκτενέστερα.
Κατά την διακονία του Θείου Λόγου τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, όσο και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αναφέρθηκαν με γλαφυρό τρόπο και σαφήνεια στα σωτήρια διδάγματα για την πνευματική μας ζωή που πηγάζουν από τον βίο και την πολιτεία της τιμωμένης Αγίας Κυριακής της Αθληφόρου, η οποία είναι δείκτης πορείας και αποτελεί πηγή φωτισμού και έμπνευσης για την παραπαίουσα σήμερα Κοινωνία μας. Ιδιαίτερα δε το μαρτύριο της Αγίας Κυριακής είναι εκείνο το οποίο μας καλεί σε πνευματική αφύπνιση, ιδίως σήμερα όπου διάφοροι, προσπαθούν να μας συσκοτίσουν και να φιμώσουν την συνείδησή μας με απώτερο σκοπό να μας απομακρύνουν από τον Χριστό και την Αγία Εκκλησία Του, γεμίζοντάς μας ταυτόχρονα με άγχος για την καθημερινότητα, ενώ μοναδικό μέλημα του κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού πρέπει να είναι η ένωση με τον Κύριο και η εκζήτηση της Βασιλείας των Ουρανών!
Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: