e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Ηλείας Αθανάσιος από τη Λαμία: «Ο Άγιος Λουκάς μεταμόρφωσε και φώτισε την κοινωνία» [photos-video]

Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός τελέσθηκε το εσπέρας της 17ης Οκτωβρίου 2022,  στην πόλη της Λαμίας,  επί τη εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού και την επέτειο των 78 ετών από την απελευθέρωση της πόλεως Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο  καλλιμάρμαρος ομώνυμος Ναός  του Αγίου, στον ομώνυμο λόφο της πόλεως. 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Τα Ιερά Αναλόγια διακόνησαν πολυμελής χοροί μαθητών και μαθητριών του Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Τους Αρχιερείς προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και τους ευχαρίστησε για την τιμητική και ιδιαίτερα χαροποιό παρουσία τους στην πανηγυρίζουσα πόλη της Λαμίας για την εορτή του Πολιούχου, του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Λουκά.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο οποίος με αφορμή την μνήμη του Αγίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αποστόλου και  Ευαγγελιστού Λουκά υπογραμμίζοντας το συγγραφικό και σωτηριολογικό του έργο και με αφορμή τα ελευθέρια της πόλεως αναφέρθηκε στους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος.

 Ο κ. Αθανάσιος χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Ιερός Υμνογράφος ονομάζει και στολίζει τον Ευαγγελιστή Λουκά με τις εξής λέξεις: Ουρανό, Αστραπή και Νεφέλη.

Χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά Απόστολο και Ευαγγελιστή πρώτον ως  Ουρανόν,  γιατί με τα έργα του, δηλαδή με το Ευαγγέλιό του και με τις Πράξεις των Αποστόλων ο Άγιος Λουκάς απεκάλυψε τον ουρανό, απεκάλυψε την επουράνιον Εκκλησία, απεκάλυψε το Τριαδικό μας Θε,ό που κάθεται πάνω στο Θρόνο Του, που περιτριγυρίζεται από τους Αγίους Αγγέλους, απεκάλυψε αυτή τη χορεία των Αγίων, των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι προετοίμασαν τον δρόμο του Ιησού Χριστού, ώστε να έρθει να βρει ένα χωράφι, να βρει μια κοινωνία καλλιεργημένη.

 Αυτό τον ουρανόν απεκάλυψαν και οι Ήρωες του Έθνους μας, που αγωνίστηκαν για να προσφέρουν την ελευθερία σε εμάς. Και πως τον απεκάλυψαν τον ουρανόν οι  Εθνομάρτυρες; Δια της Πίστεως εις τον Αληθινόν Θεόν και προς την Παναγιά μας. Αυτές οι δύο εορτές, η εορτή του Αγίου Λουκά και τα Ελευθέρια της περιοχής, συμπορεύονται, γιατί .έχουν πολλά κοινά σημεία.

Δεύτερη ονομασία που δίνει ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι η αστραπή. Όπως η αστραπή με το φως  φωτίζει και απομακρύνει όντως τα σκοτάδια του φόβου, τα σκοτάδια της καχυποψίας, της απιστίας, έτσι λοιπόν και ο Άγιος με το Ευαγγέλιο του, με το έργο του, με τον λόγο του, με το κήρυγμά του απομάκρυνε την ειδωλολατρική θρησκεία και έφερε το φως, τη χαρά στους ανθρώπους. Αυτό δεν έφεραν και οι πρόγονοί μας, οι αγωνιστές της ελευθερίας, με το να απομακρύνουν είτε παλαιότερα τους Τούρκους είτε τους Γερμανούς αργότερα, δεν έφεραν έτσι το φως; Δεν έφεραν τη χαρά; Δεν έφεραν την ηρεμία, την γαλήνη, μέσα στην κοινωνία μας;

Και τρίτον χαρακτηρίζει τον Άγιο Λουκά ο Υμνογράφος της Εκκλησίας μας, «νεφέλη», η οποία ποτίζει, η οποία καθαρίζει  και μεταμορφώνει το χωράφι την ψυχή μας που ήταν γεμάτη από αγκάθια και τριβόλια, ώστε να καταστεί το χωράφι, η ψυχή μας, γόνιμο και εύφορο. Αυτό δεν έκαναν και οι πρόγονοί μας με τον αγώνα τους; Έδιωξαν τους εχθρούς της Πατρίδος μας και έτσι ελεύθερα οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη, που με τον ιδρώτα τους αποκτούσαν τα πάντα, για να ζήσουν ελέυθερα, χαρούμενα,  και ευτυχισμένα. Και όντως πράγματι αυτά για τα οποία μιλήσαμε, ο  ουρανός, η αστραπή και η νεφέλη είναι έννοιες που δίνουν νόημα στη ζωή μας. 

Είναι έννοιες που δίνουν νόημα στην ζωή μας. Αυτή είναι η Βασιλεία του Θεού. Οι Άγιοι μας είναι η ζύμη που μας λέγει ο Χριστός και ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως και όλοι οι Άγιοι Απόστολοι και οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ένεκα αυτής της προσπάθειας που έκαναν οι Απόστολοι, να κάνουν έργα δίκαια, να κάνουν έργα αγάπης, έργα προσφοράς έργα θυσίας για την ανακούφιση των συνανθρώπων.

Να λοιπόν το έργο, η προσπάθεια και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Να οδηγηθούν οι άνθρωποι στο μαρτύριο. Πόσοι και πόσοι χιλιάδες εκατομμύρια, από τους πρώτους τρεις αιώνες που είχαν κηρυχθεί σκληροί διωγμοί, χιλιάδες επότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ορθοδοξίας .

Το ίδιο έκαναν και οι πρόγονοί μας με τη θυσία τους, με την όλη τους διάθεση, με την φιλοπατρία και που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδος μας, με την πίστη για την οικογένεια και για την πατρίδα, με το αίμα τους πλέον θα έλεγα εδραίωσαν το δέντρο της ελευθερίας.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ να τους τιμήσουμε και θα τιμήσουμε τον Άγιο Λουκά πως; Με το να ακολουθήσουμε τη δική του πορεία, με το να ακολουθήσουμε τον δικό του δρόμο και να εστερνιστούμε τη δική του ζωή ώστε, όπως εκείνος πράγματι με τη φώτιση του Θεού, μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Παύλου στη Ρώμη ήρθε κάτω και περιήλθε πολλές πόλεις της Ελλάδος και έφτασε μέχρι τη Θήβα, έτσι λοιπόν κι εμείς, έμεινε κοντά στον Απόστολο Παύλο, να μείνουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τη Μητέρα όλων μας, ώστε το Πανάγιο Πνεύμα που υπάρχει μέσα σε αυτή να μας φωτίζει, να μας ενισχύει, να μας καθαρίζει ώστε να γίνει ο καθένας μας, μία λαμπάδα, ένα πρότυπο, μία αστραπή που με τη ζωή του να αστράπτει γύρω του και να μεταμορφώνει και τη δική του ζωή και τη ζωή των συνανθρώπων του και ευχηθείτε Άγιοι Αρχιερείς, ώστε να καταστούμε όλοι, κλήρος και λαός, άρχοντες και αρχόμενοι, μικροί και μεγάλοι, να γίνουμε μια τέτοια λαμπάδα, που θα φωτίσουμε την κοινωνία για να διασκορπίζουμε τα νέφη του σκότους, του φθόνου, της κακότητος και να έρχεται το φως της αγάπης, της ενότητας και να γεμίσει τη ζωή μας από κάθε υλικό και πνευματικό αγαθόν. Ολόψυχα σας το εύχομαι!»

          Αύριο το πρωί στον Μεγαλοπρεπή Ναό του Πολιούχου Λαμίας και  θα τελεσθούν ο Πανηγυρικός Όρθρος και ακολούθως το Πολυχαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος καιουφλίου κ. Δαμασκηνού και συνιερουργούντων των ως άνω Αγίων Αρχιερέων,  Επίσημη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει κατά το έθος ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, καθώς και η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λουκά, του αποτμήματος της Τιμίας Χειρός του, της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας και η Ιερά Εικόνα του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό μεταξύ του πλήθους των πιστών παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κυροδήμος, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Φθιώτιδος κ. Κωνσταντίνος Σπαλιώρας, ο Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης,  οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Παπαναγιώτου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: